FAO: Světové ceny potravin jsou nejníže od září 2009
4. 6. 2015 | FinančníNoviny.cz
Světové ceny potravin v květnu klesly na nejnižší hodnotu od září 2009. Přispěly k tomu hlavně nižší ceny obilovin, mléčných a masných produktů, které převážily nad mírným růstem cen olejů a cuku. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že průměrná hodnota indexu cen v květnu proti předchozímu měsíci klesla o 1,4 procenta na 166,8 bodu. Meziročně je hodnota indexu nižší o 22,4 procenta.
Index klesá již od loňského dubna. Může za to vysoká globální produkce, silný dolar a levnější ropa.
Klesajícímu trendu se vzepřely pouze ceny oleje a cukru. Palmový olej zdražil kvůli obavám z dopadu počasí na produkci v jihovýchodní Asii. Cena sojového oleje pak stoupla díky silnější poptávce, zvláště z Číny. Cena cukru zaznamenala první vyšší růst od října kvůli pomalejší produkci v Brazílii.
FAO rovněž mírně zvýšila prognózu globální produkce obilovin pro pěstitelský rok 2015/2016 díky vyšší sklizni v Africe a Severní Americe. Celková produkce má činit 2,525 miliardy tun. V dubnu čekala FAO sklizeň 2,509 miliardy tun obilovin. Navzdory zlepšení odhadu bude letošní produkce o jedno procento nižší, než loni, napsala agentura Reuters.
Autor: ČTK
Zdroj: FinančníNoviny.cz, 4. 6. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:56