Agris.cz - agrární portál

Nestlé stahuje z indického trhu populární instantní nudle Maggi

6. 6. 2015 | ČTK

Indický úřad pro bezpečnost potravin dnes označil populární instantní nudle značky Maggi od švýcarské společnosti Nestlé za zdraví nebezpečné a nařídil jejich stažení z trhu. Testy úřadu údajně objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova, což odpovídá předešlým zjištěním některých indických států. Nestlé své nudle začala stahovat, na základě vlastních testů ale zjištění úřadu popírá. 

Nudle Maggi začala firma v Indii vyrábět a prodávat v roce 1983 a na trhu instantních nudlí mají nyní podíl 80 procent. Nudle, jejichž balíček stojí v přepočtu pět korun, jsou v Indii tak populární že se vedle rýže a čočky často označují za třetí základní potravinu v zemi. Poplach kolem nich je největším případem možné závadnosti balených potravin v Indii od roku 2006, kdy se společnosti Coca-Cola a PepsiCo staly ze strany jedné ekologické organizace terčem obvinění, že jejich nápoje obsahují nadměrné množství pesticidů. 

Do případu nudlí se dnes vložil nejvyšší výkonný šéf Nestlé Paul Bulcke, který přijel do Dillí, aby na bouřlivé tiskové konferenci přenášené televizí ubezpečil, že nudle Maggi jsou "zcela bezpečné". Uvedl, že zřejmě došlo k nesrovnalostem v testovacích metodách používaných indickými úřady a že obě strany budou o tomto problému v příštích dnech diskutovat. 

Prodej nudlí Maggi v Indii začal prudce klesat už poté, co zvýšené obsahy olova naměřily v minulých týdnech laboratoře několika indických států. Testy také zjistily obsah údajně uměle dodávaného glutamátu sodného, který firma na označeních produktu nedeklarovala, čímž podle úřadu porušila zákon. Nestlé ale namítá, že glutamát se přirozeně vyskytuje v potravinách, z nichž se nudle vyrábějí. 

"Vývoj posledních dní a nepodložené obavy ohledně tohoto zboží vyvolaly mezi spotřebiteli zmatek," uvedla Nestlé. Zmatení podle firmy dosáhlo takové úrovně, že se Nestlé raději rozhodla nudle z trhu stáhnout. "Jsem ale přesvědčen, že se s nimi velmi brzy vrátíme," dodal Bulcke podle agentury Reuters. 

Naprostá většina nudlí Maggi vyráběných v Indii se prodává na místním trhu. Tržby z prodeje tohoto zboží tvoří jen asi půl desetiny promile celkových výnosů Nestlé, škody pro značku však mohou být značné. Analytici maloobchodního trhu kritizují Nestlé za to, že po prvních zprávách o možné závadnosti nudlí raději rychle neustoupila a šla místo toho do střetu s úřady. "V éře sociálních médií nemůžete zpochybňovat vládu a spotřebitele," řekl Arvind Singhal z konzultační firmy Technopak. 

Samotný indický regulační úřad, který testy uskutečnil, na dotaz agentury Reuters připustil problémy s testováním. Země trpí chronickým nedostatkem státních laboratoří pro prověřování potravin a léků. 

Indie i při tradiční velmi špatné veřejné hygieně nezažívá potravinové skandály zdaleka v takové míře jako v posledních letech Čína. Podle analytiků se ale vzhledem k bohatnutí spotřebitelů a jejich snadnému přístupu k sociálním médiím dá čekat mnohem více takových incidentů. Na to se musí podle nich globální značky připravit, protože úřady, média a politici půjdou hlavně po nich, nikoli po místních prodejcích hygienicky pochybného pouličního zboží. 

"Je nutné pochopit, že nadnárodní společnosti jsou snadným terčem," řekl Reuters manažer indické pobočky jedné ze světových firem. "Kdyby prověřovali jídlo, které se tady prodává na ulicích, kdoví, kolik olova a dalších věcí by našli?" dodal. 


Zdroj: ČTK, 6. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:21