Agris.cz - agrární portál

Vinařům bude stačit místo průvodního listu faktura

8. 6. 2015 | Denik.cz

Vinařům bude stačit při vnitrostátní přepravě vína pouze faktura nebo jiný daňový doklad. V něm bude muset být uvedené jméno a příjmení, adresa bydliště a IČO. Dalšími údaji bude adresa, na které se víno zasílá, informace o firmě či osobě, které je víno dovážené, základní data o přepravci a datum zahájení přepravy. Změnu, díky které nebudou muset přepravci vyplňovat na 20 položek do průvodního listu, přinese nařízení vlády, které kabinet projedná v pondělí.

"Cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je snížení administrativy a byrokratického zatížení u přepravců a obchodníků, kteří přepravují vinařské produkty výlučně na našem území," vysvětluje důvodová zpráva z dílny ministerstva zemědělství. V průvodním dokladu stačí mít uvedených osm položek. "Což je snížení oproti současnému stavu o 60 procent," dodává materiál.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů ČR Martina Půčka není redukce položek zásadní, důležitější je podle něj fakt, že se jako průvodní list bude počítat daňový doklad, tedy i například faktura. "To v současné době podle inspekce není možné," vysvětlil ČTK.Pokud vláda nařízení schválí, mělo by začít platit od 1. července.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 8. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:18