Výroba masa v hradeckém kraji dál roste, letos zatím o 7,6 pct.
8. 6. 2015 | ČTK
Výroba masa v Královéhradeckém kraji letos pokračuje v růstu zahájeném v roce 2012. V prvním čtvrtletí letošního roku masokombináty v kraji zvýšily výrobu o 7,6 procenta a bez drůbežího vyprodukovaly celkem 6101 tun masa. V celém Česku výroba masa v prvním čtvrtletí meziročně rostla mnohem mírněji, o 1,1 procenta na 74.354 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
K letošnímu růstu v Královéhradeckém kraji nejvíce přispělo zvýšení výroby vepřového masa o 340 tun na 4687 tun, tedy o 7,8 procenta. Produkce hovězího vzrostla o 7,1 procenta na 1410 tun. Skopového a kozího masa jatka zpracovala tři tuny, zatímco loni to bylo do konce března zanedbatelné množství.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly v prvním čtvrtletí podniky z Jihočeského kraje, které ho dodaly téměř 14.300 tun. Následovaly je masokombináty z Vysočiny a Jihomoravského kraje. Hradeckému kraji v prvním čtvrtletí ve výrobě masa patřila mezi regiony sedmá příčka.
Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letech 2010 až 2015 bez drůbežího (v tunách):
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 1. čtvrtletí 2015 | |
celkem | 23.267 | 19.016 | 19.584 | 22.728 | 23.475 | 6101 |
vepřové | 18.795 | 15.170 | 15.401 | 17.159 | 18.173 | 4687 |
hovězí | 4454 | 3833 | 4171 | 5547 | 5285 | 1410 |
Zdroj: ČSÚ
Zdroj: ČTK, 8. 6. 2015
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 05:01