Agris.cz - agrární portál

Sýry společnosti Orrero a.s. opět uspěly v soutěži „Mlékárenský výrobek roku“

9. 6. 2015 | Agris

V letošním ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku 2015“, kterou pořádá Českomoravský svaz mlékárenský ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha, zabodovaly, stejně jako v předchozích letech, výrobky sýrárny Orrero a.s., která patří do mlékárensko-sýrařské skupiny Brazzale.  

Ve třináctém ročníku této soutěže, v konkurenci 52 výrobků od 17 tuzemských výrobců, uspěly sýry Gran Moravia Plátky, Provolone piccante a Giuncata con le olive z litovelské sýrárny Orrero, které získaly celkem 3 hlavní a jednu druhou cenu. Výsledky akce byly vyhlášeny za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a představitelů mlékárenského průmyslu v rámci akce „Oslava mléka“, která se konala 27. května 2015 v příjemných kulisách Rytířského sálu na zámku Kostelec nad Černými lesy.

Hned dvě nejvyšší ocenění získal výrobek Gran Moravia Plátky: byl vyhlášen „Novinkou roku 2015“ v sýrové řadě a zvítězil v kategorii „Přírodní sýry měkké, polotvrdé a tvrdé“. Zástupci médií v konkurenci všech 52 výrobků ocenili sýr Provolone piccante a udělili mu „Hlavní cenu médií“. Giuncata con le olive, která byla uvedena na trh teprve nedávno, obsadila v kategorii „Novinka roku 2015“ v sýrové řadě druhé místo.

Komise 30 nezávislých porotců hodnotila nejenom celkovou kvalitu přihlášených mléčných výrobků, ale také jejich obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity na podporu prodeje a správnost značení výrobků podle platné potravinové legislativy. U novinek byly navíc hodnoceny stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, výživové parametry, atraktivita pro spotřebitele a případný přínos pro životní prostředí.

Všechny tři oceněné výrobky sýrárny Orrero lze zakoupit v řetězci prodejen La Formaggeria Gran Moravia provozovaném samotnou sýrárnou. Prodejny se nyní nacházejí v 8 městech České republiky (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Litovel, Olomouc, Ostrava, Praha) a nabízejí bohatý výběr sýrů a mléčných výrobků z vlastní produkce sýrárny i celé skupiny Brazzale, italské sýry a italské gastronomické speciality dodávané přímo od italských výrobců s velkým důrazem kladeným na jejich kvalitu.

Orrero a.s.:

Společnost Orrero a.s., která patří do italské mlékárensko-sýrařské skupiny Brazzale, byla založená v roce 1996 v samém srdci Moravy v Litovli u Olomouce a je svého druhu ojedinělou společností, v níž se dokonale propojila kvalita italské technologie a chuti s kvalitním českým zemědělstvím a chovatelstvím. Hlavním výrobkem této sýrárny je sýr Gran Moravia, který představuje nejvyšší stupeň inovace sýrů typu grana a je plodem italské tradice ovšem se silnou vazbou na moravské území. Kromě něho sýrárna vyrábí mnoho dalších mléčných výrobků, jako jsou máslo, čerstvé sýry, pařené sýry, jogurty a mléčné nápoje. Všechny výrobky jsou vyráběny z mléka pocházejícího z Ekoudržitelného řetězce certifikovaného dle norem UNI EN ISO 22005:2008, a nabízeny ve vlastním prodejním řetězci La Formaggeria Gran Moravia. Mnoho jich získalo četná tuzemská i mezinárodní ocenění, jako je Klasa, ocenění udělované Státním zemědělským intervenčním fondem mimořádně kvalitním výrobkům, či ceny v různých ročnících soutěže “Mlékárenský výrobek roku”, kterou pořádá Českomoravský svaz mlékárenský ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Ze snahy nabídnout nový způsob prodeje těch nejlepších mléčných výrobků skupiny Brazzale a ingrediencí italské kuchyně vznikl projekt řetězce vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, který má nyní 15 poboček v osmi městech po celé České republice. Více na: www.orrero.cz a www.laformaggeria.cz.

Brazzale S.p.a.:

Brazzale spa je nejstarší italský rodinný podnik působící v mlékárensko-sýrařském odvětví nepřetržitě již od konce 18. století. V roce 2002 rodina Brazzale spojila své síly s rodinou Zaupa, další významnou sýrařskou společností zaměřenou na výrobu pařených a lisovaných sýrů. Neustálé hledání té nejlepší kombinace kvality, výhodnosti a zdravosti výrobků dovedlo dnes skupinu do pozice, kdy je v Itálii se svými výrobky DOP a šesti různými značkami (Alpilatte, Il Burro delle Alpi, Verena, Zogi, Gran Moravia a Silvopastoril) jedním z hlavních hráčů odvětví. V roce 1945 byla jedním ze zakladatelů italského mlékárenského svazu “Assolatte”, v roce 1954, tedy hned po jeho založení, vstoupila do  Konzorcia na ochranu sýru Grana Padano, je členem Konzorcia na ochranu sýrů Asiago a Provolone Valpadana. Skupina Brazzale má 6 výrobních závodů umístěných v Itálii, Brazílii, Číně a České republice, kde od roku 2003 vyrábí v litovelské sýrárně Orrero sýr Gran Moravia.

www.brazzale.com


Zdroj: Agris, 9. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:15