Agris.cz - agrární portál

Jihomoravské zemědělce znovu trápí sucho, nejvíce na Znojemsku

11. 6. 2015 | ČTK

Jihomoravské zemědělce už zase trápí nedostatek vláhy, především v nejsušší oblasti Znojemska. Pokud do týdne nepřijde déšť, mohou být následky velmi vážné, vyplývá z odpovědí zemědělců, které oslovila ČTK. Sucho pociťují i v dalších oblastech, avšak někde pomohly situaci zmírnit v posledních dnech lokální bouřky.

"U nás se opakuje situace z loňska či předloňska. Díky dobré zásobě vláhy z podzimu a zimy jsme dobře přečkali první jarní měsíce, ale teď už u nás dva měsíce nepršelo, takže jsme opět ohroženi suchem. Hledíme k nebi, a pokud do týdne nezaprší, bude to špatné," řekl ředitel Pomony Těšetice Ivo Pokorný. Nejvíce sucho dopadá na pšenici a ječmen, které pomalu začínají zasychat. Menší dopad má sucho na kukuřici, která má ráda teplo, ale kvůli nedostatku vody brzdí svůj růst.

O něco lépe jsou na tom se srážkami na Hodonínsku. "Za květen u nás napršelo 45 milimetrů, což není žádná sláva. Uvidíme, jak budou vypadat odnože u obilí a v nejbližších dnech se rozhodne o kvalitně obilí, tedy o objemu zrna a kvalitativním zařazení," řekl ředitel strážnického Žerotínu Karel Koluch. Ještě v červnu se přes Strážnici přehnala bouřka, další déšť by však výrazně pomohl. "Porosty už jsou však teď řidší a tam, kde jsou lehčí půdy, už obilí také zasychá. Chtělo by to během týdne ještě deset až 15 milimetrů, jinak by to mohlo být kritické," uvedl Koluch.

Spíše průměrnou úrodu nyní očekávají v severní části kraje na Boskovicku, loni tam měli například rekordní úrodu ječmene. "Vody máme relativně dost, pršelo u nás i v pondělí, ale jinak je již od jara sucho, v potocích moc vody není. Výnosy se teď ještě špatně odhadují, ale pšenice by podle odnožování mohla být lehce nad průměrem pro naši oblast, tedy nad šest tun na hektar. Ječmen už však usychá a když bude pět tun, bude dobře," řekl ředitel Agrospolu z Knínic u Boskovic Ladislav Menšík. Velmi málo mají letos v Agrospolu řepky, protože se ve velkém ještě na podzim zaorávala, kvůli dlouhotrvajícím dešťům hnila.

Předpověď počasí na jižní Moravě pro další dny není příliš příznivá, přeháňky, případně bouřky by mohly přijít pouze o víkendu, možná v pondělí.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:29