Agris.cz - agrární portál

Za Jurečky se na ministerstvu vyměnila skoro třetina zaměstnanců

11. 6. 2015 | ČTK

O 32 na 708 se zvýšil počet zaměstnanců ministerstva zemědělství během 16měsíčního působení ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Od února 2014 do letošního května rezort nabral 226 osob, zároveň ze své pozice odešlo 194 zaměstnanců. Mezi nimi bylo i 60 zaměstnanců Krajských agentur pro zemědělství a venkov, kteří byli převedeni pod Státní zemědělský intervenční fond. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Vyměnila se tak skoro třetina zaměstnanců ministerstva.

Důvodem nabírání lidí je snaha o převedení outsourcovaných služeb, zejména právníků a IT specialistů, přímo pod ministerstvo. V současnosti dá ministerstvo na platy svých zaměstnanců o 2,5 milionu korun více než v loňském únoru, kdy ministr Jurečka do funkce nastoupil. V květnu svým zaměstnancům poslalo necelých 24,8 milionu korun. Úspory z outsourcingu ale podle rezortu činí 204 milionů korun.

Nejčastějšími důvody přesunu zaměstnanců byla převod na jiný úřad, ke kterému došlo v 61 případech. Na dohodu propustilo ministerstvo 56 zaměstnanců. Deset lidí z agentur bylo propuštěno pro nadbytečnost.

Od července začne platit služební zákon, který přinese státním úředníkům větší ochranu. Jeho cílem má být stabilizace státní správy. Před začátkem jeho působení se nyní mění složení některých úřadů a lidé na vedoucích pozicích, mnozí dlouholetí odborníci, odcházejí. Kvůli chystané reorganizaci svého úřadu začali nedávno protestovat zaměstnanci vládní agentury pro sociální začleňování.


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:04