Agris.cz - agrární portál

Nestlé protestuje u soudu kvůli zákazu prodeje nudlí v Indii

11. 6. 2015 | ČTK

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé se obrátil na soud v Indii kvůli zákazu prodeje oblíbených instantních nudlí značky Maggi na tamním trhu. Oznámila to dnes firma. Indický úřad pro bezpečnost potravin označil tento výrobek před necelým týdnem za zdraví nebezpečný a nařídil jeho stažení z trhu. Testy úřadu údajně objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova. Společnost trvá na tom, že výrobek není zdraví škodlivý.

Indická dceřiná firma švýcarského kolosu Nestlé India dnes oznámila, že se obrátila na soud v Bombaji kvůli výkladu zákona o potravinářských normách a bezpečnosti potravin. Požaduje soudní přezkum rozhodnutí indického regulátora. Kromě toho firma napadla i samostatný příkaz, který vydala vláda státu Maháráštra, jehož je Bombaj správním střediskem, informovala agentura AFP.

Nudle Maggi začala firma v Indii vyrábět a prodávat v roce 1983 a na trhu instantních nudlí mají nyní podíl 80 procent. Nudle, jejichž balíček stojí v přepočtu pět korun, jsou v Indii tak populární, že se vedle rýže a čočky často označují za třetí základní potravinu v zemi. V reklamách na instantní nudle účinkovala řada indických celebrit, mimo jiné bollywoodská hvězda Amitábh Baččan.

Testy indického regulátora také zjistily obsah údajně uměle dodávaného glutamátu sodného, který firma na označeních produktu nedeklarovala, čímž podle úřadu porušila zákon. Nestlé ale namítá, že glutamát se přirozeně vyskytuje v potravinách, z nichž se nudle vyrábějí.

Mluvčí švýcarské skupiny dnes podle agentury Reuters řekl, že vzorek nudlí stažených z indických obchodů testuje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 18:00