Agris.cz - agrární portál

Půl hrsti ořechů denně sníží riziko rakoviny, uvedli vědci

12. 6. 2015 | tyden.cz

Snědení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně patnáct gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC.

Ořechy obsahují polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, vlákninu i antioxidanty. Do ořechů nebylo započítáno burákové máslo, které nemá žádný přínosný účinek, obsahuje hodně soli a transmastných kyselin.

Více než 120 tisíc Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stravování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost. U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasného úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegenerativním onemocněním.

"Bylo pozoruhodné, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně," uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise International Journal of Epidemiology. Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší, a upravili podle toho výsledky studie, dodal Piet van den Brandt.

Autor: ČTK


Zdroj: tyden.cz, 12. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:25