Agris.cz - agrární portál

Program OSN musí kvůli nedostatku peněz snížit příděly uprchlíkům

12. 6. 2015 | ČTK

Světový program pro výživu (WFP) bude muset až do září snížit potravinovou pomoc asi půl milionu uprchlíků v keňských uprchlických táborech, protože nemá dost peněz. Informovala o tom dnes agentura Reuters. V táborech jsou lidé, kteří uprchli před konflikty hlavně ze Somálska a Súdánu. Pomoc bude omezena pro tábory Dadaab a Kakuma na severu Keni.

"Obáváme se dopadu tohoto opatření na lidi, kteří jsou závislí na naší pomoci. Zásoby potravin se nám ale tenčí a snížení dávek je jediná možnost, jak v pomoci dále pokračovat. Doufáme, že jde jen o dočasné omezení, a stále žádáme dárce o pomoc," podotkl ředitel WFP v Keni Thomas Hansson.

Pro odvrácení kritického nedostatku potravin pro uprchlíky v Keni v srpnu a září WFP potřebuje přes 12 milionů dolarů (292 milionů Kč).

Tábor Dadaab byl postaven na začátku občanské války v Somálsku v roce 1991. Prošly jím stovky tisíc uprchlíků. Tábor Kakuma vznikl o rok později pro děti, které bez doprovodu prchaly před násilím na jihu Súdánu. WFP v obou táborech každý měsíc distribuuje 9300 tun jídla za zhruba 9,6 milionu dolarů.

Asi půl milionu uprchlíků si chodí každých čtrnáct dní pro dávky obilovin luštěnin, zeleniny, oleje, soli a sójové a kukuřičné mouky. Každý tak má zajištěnu denní stravu s obsahem 2100 kilokalorií. Od pondělí budou dávky sníženy tak, že se na každou osobu dostane 1520 kilokalorií.

WFP byl v těchto táborech nucen snížit příděly už loni v listopadu na polovinu, dokud se mu na začátku letošního roku nepodařilo získat prostředky na obnovu původních dávek.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:28