Agris.cz - agrární portál

Na střeše úřadu Jihomoravského kraje se začaly chovat včely

12. 6. 2015 | ČTK

Na střeše úřadu Jihomoravského kraje se ode dneška chovají včely. Iniciátorem je včelař a učitel včelařství Augustin Uváčik, který tak umístil včelstva na střechu již desáté významné české veřejné či komerční instituce. Zatím jsou na střeše budovy na Žerotínově náměstí tři úly, v budoucnu by jich mělo být až deset. Med budou včely produkovat až příští rok a za rok by ho mělo být 100 kilo, řekl Uváčik novinářům.

Kraj stála investice do vlastních včel 30.000 korun, bude se o ně starat zaměstnanec odboru životního prostředí Pavel Illek. "S ním jsem se právě setkal na jedné z přednášek, kterou kraj pořádal a trvalo mi pět minut, než jsem ho přesvědčil, že by kraj mohl chovat včely," poznamenal Uváčik. Med bude kraj používat k propagačním účelům.

Úlů má být postupně až deset, což je podle Uváčika otázka dalších let. V současnosti má jeden úl 20.000 až 30.000 včel, jejich počet se do podzimu zdvojnásobí a příští rok už by jich mělo být v úle 80.000 až 100.000.

Na střechách se včelám daří, protože zde nemají přirozené predátory, kterými jsou hlodavci, vosy, ale i člověk. "Když je nikdo neruší, tak prosperují a mají hodně medu. Často si toho člověk ani nevšimne, ale spoustu střech či vikýřů obývají divoké včely," řekl Uváčik.

Do podobného projektu se loni pustil i nedaleký hotel International. Obě instituce mají v dosahu park u Špilberku, ale jelikož včela běžně létá tři až pět kilometrů daleko, obsáhne i další brněnské parky. V hotelu už nyní v červnu chystají první medobraní, med se chystají používat k snídaním pro hotelové hosty či k vaření v hotelové kuchyni.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:49