Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná zkrácení lhůty na nahlášení dovozového masa

13. 6. 2015 | ČTK

Lhůta pro hlášení dovozů potravin živočišného původu před příchodem zboží se zkrátí ze dvou na jeden den nejspíše v srpnu. Aby se tak stalo, musí vláda na svém pondělním jednání schválit zrušení nařízení, které nahlašovací povinnost od loňského 3. října prodloužilo. Materiál by měl podle resortu zjednodušit podnikatelské prostředí.

"MZe ke zrušení přikročilo na základě analýzy rizik na trhu v oblastech dovozu potravin a potravinářství," uvedl ČTK mluvčí ministerstva Radek Melichar. Sjednotí se tak lhůta pro nahlášení rostlinných i živočišných komodit na jeden den.

Ministerstvo si již v únoru přálo, aby se lhůta zkrátila co nejdříve, tehdy hovořilo o dubnu či květnu.

Prodloužení lhůty na dva dny platí od loňského 3. října. Dovozci od té doby musejí do formuláře uvádět také informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku. Zpřísnění mělo podle ministerstva zemědělství mimo jiné zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí Evropské unie.

Zkrácení na den je kompromisní variantou, dovozci a zpracovatelé delší lhůtu od jejího zavedení kritizovali kvůli administrativní zátěži. Česká televize v lednu uvedla, že by chtěli, aby dovozy nemuseli předem hlásit vůbec.


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:21