Agris.cz - agrární portál

NKÚ: Dotace na rozvoj venkova dostaly i nevhodné projekty

15. 6. 2015 | ČTK

Evropské dotace určené na rozvoj venkova šly v letech 2010 až 2013 kvůli špatně nastaveným pravidlům ministerstva zemědělství i na projekty, které k těmto účelům nesloužily. Například z peněz na naučné stezky příjemci dotací v neúměrné míře stavěli další stavby jako rozhledny či altány, nebo velká část kontrolovaných dotovaných kotelen na biomasu byla v rodinných domech, i když měly sloužit k podpoře podnikání. Vyplývá to z výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), o kterých dnes ČTK informovala mluvčí kontrolorů Olga Málková.

Úřad prověřoval peníze, které rozdělilo ve zmíněném období ministerstvo zemědělství v rámci Programu rozvoje venkova, který má přispět k modernizaci zemědělských podniků, podpoře podnikání, rozvoji cestovního ruchu nebo rozvoji a obnově vesnic. Kontroloři prověřili celkem 120 projektů, které získaly dotace za více než 375 milionů korun.

Vedle špatně nastavených dotačních pravidel kontroloři vytýkají ministerstvu zemědělství i to, že nemělo přesné a dostatečné informace o pokroku a účinnosti program, na základě čehož by mohlo vyhodnotit efektivnost dotací a případně upravit svou strategii. Ministerstvo podle NKÚ nereálně nastavilo i některé cíle, kterých mělo být programem dosaženo, a muselo je později upravovat. "Podle jednoho z původních cílů mělo například díky dotacím vzniknout 22.000 pracovních míst, ministerstvo zemědělství ale nakonec cílovou hodnotu snížilo na desetinu, tedy na 2000 pracovních míst," uvedla mluvčí.

Doplnila, že NKÚ kontroloval i platební agenturu programu, tedy Státní zemědělský intervenční fond, u kterého rovněž zjistil nedostatky. Podle NKÚ byl kontrolní systém fondu u prověřovaných projektů účinný jen částečně. Fond například neukončil zpracovávání jedné žádosti o dotaci, i když neodpovídala podmínkám pro získání podpory, a poskytl na jejím základě více než šestimilionovou dotaci, uvedla Málková.


Zdroj: ČTK, 15. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:17