Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila zkrácení lhůty na nahlášení dovozového masa

15. 6. 2015 | ČTK

Lhůta pro hlášení dovozů potravin živočišného původu před příchodem zboží se zkrátí ze dvou na jeden den, a to od srpna. Vláda dnes totiž zrušila nařízení, které nahlašovací povinnost od loňského 3. října prodloužilo. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Cílem je zjednodušit podnikatelské prostředí.

"Ministerstvo zemědělství ke zrušení přikročilo na základě analýzy rizik na trhu v oblastech dovozu potravin a potravinářství," řekl dříve ČTK mluvčí ministerstva Radek Melichar. Sjednotí se tak lhůta pro nahlášení rostlinných i živočišných komodit na jeden den.

Ministerstvo si již v únoru přálo, aby se lhůta zkrátila co nejdříve, tehdy hovořilo o dubnu či květnu.

Prodloužení lhůty na dva dny platí od loňského 3. října. Dovozci od té doby musejí do formuláře uvádět také informaci o předpokládané prodejní ceně výrobku. Zpřísnění mělo podle ministerstva zemědělství mimo jiné zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz ze zemí Evropské unie.

Zkrácení na den je kompromisní variantou, dovozci a zpracovatelé delší lhůtu od jejího zavedení kritizovali kvůli administrativní zátěži. Česká televize v lednu uvedla, že by chtěli, aby dovozy nemuseli předem hlásit vůbec.


Zdroj: ČTK, 15. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 02:55