Agris.cz - agrární portál

Krupobití způsobilo zemědělcům škody za 300 mil. korun

16. 6. 2015 | FinančníNoviny.cz

Nedělní krupobití, které zasáhlo přibližně 70.000 hektarů zemědělské půdy, způsobilo škody přibližně za 300 milionů korun. ČTK to dnes řekl ředitel obchodu a likvidace Agra pojišťovny Marek Bizoň. Podobná bouře udeřila podle něj i před dvěma lety.

"Jde o plošný odhad. Máme systém, kde jsou zanesené údaje o pěstovaných plodinách a průměrná cena, která se z výnosu očekává. S koeficientem se přepočtou na vyznačenou plochu, která byla zasažena," řekl Bizoň. Podle pojišťovny patří mezi nejpostiženější okresy Pardubice, Chrudim, Chomutov a Znojmo. Zasaženo bylo podle ní i 700 hektarů ovocných sadů.

"Další krupobití na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Příští týdny budou pro zemědělce kritické, protože plodiny budou vstupovat do sklizňové zralosti," vysvětlil ředitel, podle něhož byly nejvíce poškozené obiloviny a řepka, ale i chmel a cukrovka.

Nedělní bouřky nepoškodily jenom zemědělskou půdu, shazovaly i stromy a střechy. Hasiči vyjížděli v několika krajích k desítkám případů, včetně zatopených sklepů či silnic. Mimo jiné také vytahovali dva lidi z auta, které uvázlo ve vodní laguně. Požárníci jeli i k bříze, která spadla na zaparkovaný vůz v Pardubicích nebo k rozvodněnému potoku v Kunčině na Svitavsku. Kromě toho odčerpávali vodu ze zatopených sklepů či podjezdů.

Například v Měděnci na Chomutovsku napršelo jen během jediné hodiny 55 milimetrů srážek, tedy 55 litrů na metr čtvereční.

Agra pojišťovna se specializuje výhradně na zemědělská rizika. Podle Bizoně je u ní zaregistrována necelá pětina českých pojištěných zemědělců.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 16. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:20