Agris.cz - agrární portál

Státní Lesy ČR vypsaly tendr na terénní auta za 290 milionů Kč

17. 6. 2015 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vypsal čtyřletý tendr na nákup terénních automobilů nižší třídy za 290 milionů korun bez DPH. V rámci tendru budou moci nakupovat terénní auta i organizace ministerstva zemědělství. Samy Lesy ČR předpokládají, že by v tendru mohly postupně nakoupit desítky vozů pro své revírníky. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří přibližně polovina lesů v zemi.

Soutěž, v níž celkově půjde o nákup stovek vozů, má formu takzvaného dynamického nákupního systému. V jeho rámci bude podnik podle potřeby zadávat dílčí zakázky na nákup aut. Lhůta pro podání předběžných nabídek do systému sice skončí 7. srpna, ale další dodavatelé budou moci do systému přistoupit kdykoliv v průběhu čtyř let jeho trvání.

Lesy ČR se v této zakázce staly centrálním zadavatelem pro všechny resortní organizace ministerstva zemědělství, uvedla Jouklová. "Budou-li mít organizace zájem nakoupit terénní automobily nižší třídy se specifikací poptávanou Lesy ČR, mohou své nákupy realizovat v tomto vypsaném dynamickém nákupním systému," uvedla vedoucí odboru zadávání veřejných zakázek Lesů ČR Lenka Zahálková. Zatím se podle Jouklové se svými požadavky připojily Ústav pro hospodářskou úpravu lesů s požadavkem na 20 aut a Zemský hřebčinec Tlumačov s požadavkem na jedno auto.

Letos Lesy ČR vyhodnotily a uzavřely pět tendrů na nákup 430 automobilů různých kategorií. Tímto nákupem v celkové hodnotě téměř 190 milionů korun bez DPH Lesy ČR během následujících dvou let obnoví asi polovinu vozového parku čítajícího téměř 800 osobních aut. V jedné z pěti soutěží Lesy ČR kupovaly i terénní auta nižší třídy. Vítězem se stala firma OKIM s nabídkou vozů Škoda Yeti.

Průměrné stáří aut Lesů ČR je 6,6 roku, 63 vozidel je starších deseti let. V posledních dvou letech byly nákupy nových vozidel u LČR prakticky zastaveny.

V minulosti se některými nákupy automobilů Lesy ČR zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Předloni antimonopolní úřad udělil podniku pokutu 140.000 korun za nákup aut Audi bez otevřeného tendru. Chyby se týkaly nákupu dvou vozů z roku 2008. Předtím ÚOHS podnik pokutoval 160.000 korunami za nákup aut Audi z roku 2009.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:27