Agris.cz - agrární portál

V Egyptě funguje program na udržení chudých dětí ve školách

18. 6. 2015 | ČTK

Téměř 24.000 dětí z chudých egyptských rodin už od dubna dostalo příděl potravin v rámci programu, který financuje Světový program pro výživu (WFP) a jehož smyslem je udržet děti ve škole. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Rodiče totiž své děti často místo do školy posílají pracovat.

Více než polovina z 82 milionů Egypťanů žije podle Světové banky (SB) v mimořádné bídě. Až 15 procent dětí ve školním věku nechodí do školy, místo toho pracují a podílejí se na obživě rodiny. Dětský fond OSN UNICEF odhaduje, že asi milion malých Egypťanů je zapojeno do sezónních zemědělských prací.

WFP má vyčleněno 60 milionů eur (1,6 miliardy Kč) na program, který má pomoci 100.000 dětí z asi 650 škol v chudých oblastí. Distribuce potravinových přídělů začala v dubnu. Rodiny, které ponechají své děti ve škole alespoň po 80 procent školní docházky, dostanou každý měsíc potravinový balíček, v němž je kromě jiného deset kilogramů rýže a litr oleje. Hodnota balíčku má odpovídat penězům, které by dítě vydělalo v případě, kdyby chodilo do práce. Pokud budou děti ve škole, dostanou také tyčinky obohacené o vitamíny a minerály.

V Egyptě rychle přibývá obyvatelstva a podle projekcí by tam do roku 2020 mohlo žít přes 90 milionů lidí. Zástupce Evropské unie v Egyptě James Moran program distribuce potravin vázaný na školní docházku považuje za řešení problémů dětí z nejchudších rodin. Patří k nim podvýživa, obtížně dostupné kvalitní vzdělání a nucení dětí předčasně pracovat.


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 12:33