Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 6. 2015

19. 6. 2015 | Agris

Toman: Zpracovatelé mají oproti řetězcům minimální přirážky

Zpracovatelské podniky mají obchodní přirážku od jednoho do pěti procent u základních potravin, u specialit mohou být přirážky vyšší, ale stále jde o jednotky procent. Obchodní řetězce proti tomu mají přirážky řádově jinde. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Agrární a Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Zemědělství bude chtít po ministerstvu financí 2,6 miliardy navíc

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude požadovat po správci státní kasy Andreji Babišovi (ANO) o 2,6 miliardy korun navíc oproti plánům ministerstva financí. Vyplývá to z vyjádření, které dnes rezort ČTK zaslal. "Aktuální návrh rozpočtu ministerstva je 18,7 miliardy korun."

Inspekce má nově kontrolovat půdu, zaměstnanci jí chybí

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) získala novelou zákona o ochraně zemědělského půdního fondu od dubna nové kompetence. Měla by tak například řešit přestupky, kterých se lidé dopustí znečišťováním zemědělské půdy. ČTK to sdělila Jana Jandová z ČIŽP.

Pracovní komise pro problematiku půdy

Půda a zemědělství k sobě neodmyslitelně patří již od pradávna. Bez půdy se prostě zemědělec neobejde. A protože zemědělství a s ním navazující potravinářství je jedním ze základních odvětví národního hospodářství, je nutné se o půdu starat a zacházet s ní šetrně, neboť je to základní přírodní zdroj pro obživu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 19. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:33