Agris.cz - agrární portál

Senát umožnil další financování hřebčinců Písek a Tlumačov

19. 6. 2015 | ČTK

Zajistit další financování hřebčinců Písek a Tlumačov má novela plemenářského zákona, kterou dnes hladce schválil Senát. Novela souvisí s přeměnou obou hřebčinců ze státních podniků na státní příspěvkové organizace. Očekává se, že každý hřebčinec bude z kapitoly ministerstva zemědělství dostávat 18 až 20 milionů korun ročně jako příspěvek na provoz a dalších pět milionů jako investiční dotaci. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Hřebčince zajišťují například výkonnostní testy a posuzování koní. Hlavním zdrojem jejich financování byly dosud podpory z jednoho z dotačních programů ministerstva zemědělství. Titul ale bude muset s ohledem na platnou legislativu Evropské unie skončit, jinak by Evropská komise mohla zahájit vůči Česku řízení. Jednalo by se o nedovolenou veřejnou podporu.

Poslanecký návrh má plemenářský zákon upravit tak, aby se přizpůsobil změně právní formy hřebčinců, čímž se podle autorů dlouhodobě stabilizuje jejich financování.


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 23:01