Agris.cz - agrární portál

V Č.Budějovicích začala výstava Voda v Červeném Dvoře

19. 6. 2015 | ČTK

Jak vznikal umělý vodopád, kaskáda, soustava vodotrysků a fontán v zámeckém parku Červený Dvůr na Českokrumlovsku mohou zjistit lidé na výstavě Voda v Červeném Dvoře. Začala dnes v galerii Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích. Potrvá do konce července, v srpnu a září si ji budou moci zájemci o výjimečná technická díla prohlédnout přímo v Červeném Dvoře. Park s naučnou stezkou je veřejnosti přístupný, řekla ČTK při vernisáži projektová manažerka NPÚ Eva Neprašová.

Areál zámku a parku v Červeném Dvoře u Chvalšin podle ní patří v ČR k nejvýznamnějším kulturním památkám svého druhu. Velkorysou kompozici parku o rozloze 117 hektarů dotváří kulisa jižního svahu Blanského lesa s vrcholem Kleti. "Zdejší krajina učarovala už Rožmberkům, kteří tu na sklonku 16. století zřídili oboru, určenou k chovu bobrů, bažantů, koroptví a křepelek. Zámek spolu s myslivnou a altánem vznikl roku 1672 z iniciativy kněžny Marie Ernestiny z Eggenbergu," uvedla.

Téměř celý vývoj zahradních a parkových úprav je spjat s knížecím rodem Schwarzenbergů, pro které byl Červený Dvůr v letech 1719-1947 oblíbeným letním sídlem, snadno dosažitelným z blízkého sídelního zámku v Českém Krumlově i pozdějšího rodového sídla na zámku Hluboká.

Spolu s přestavbou zámku v 80. letech 18. století Schwarzenbergové vybudovali rozsáhlou klasicistní zahradu. "Na podkladě pravidelné cestní sítě ve tvaru hvězdice vzniklo množství okrasných staveb, vodních nádrží i atrakcí s vodou v pohybu - umělý vodopád, kaskáda, soustava vodotrysků a fontán," uvedl jeden u autorů výstavy Marek Ehrlich. V té době vznikl i složitý vodohospodářský systém parku, který je považován za výjimečné technické dílo. Kromě hustoty vodohospodářské sítě je ojedinělý a technicky vyspělý především způsob zajištění dostatečného přítoku vody do areálu, na kterém se zřejmě podílel geniální stavitel plavebních kanálů Josef Rosenauer.

Vlastníkem a uživatelem zámku s parkem je od roku 1966 Psychiatrická léčebna Červený Dvůr. Svým založením zachránila areál před plánovanou demolicí a devastací. Léčebna je od svého počátku zařízení specializované na léčbu závislostí.

Park je přístupný veřejnosti. Ve spolupráci Správy CHKO Blanský les a Národního památkového ústavu v něm byla v roce 2005 otevřena naučná stezka.


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:59