Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 19. - 21. 6. 2015

22. 6. 2015 | Agris

Surový tabák bude kvůli podvodům nově zdaněn, Senát to schválil

Surový tabák pravděpodobně bude kvůli daňovým podvodům nově podléhat spotřební dani. Počítá s tím, vládní novela, kterou dnes Senát schválil. Novela má také kvůli rozhodnutí Ústavního soudu snížit kauce pro menší prodejce pohonných hmot z 20 milionů korun na polovinu. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Ovoce a zelenina vypěstovaná v Česku je stále žádanější

Zájem o českou zeleninu a ovoce u zákazníků roste. Podle farmářů i obchodníků si Češi čerstvé potraviny z tuzemských polí oblíbili a vyhledávají je v regálech obchodů čím dál častěji. Zemědělci proto zvětšují osevní plochy, a to má vliv i na konečné ceny. Například kilo česneku zlevnilo o několik desítek korun.

Řečtí zemědělci možná získají přístup na ruský trh, půjčku Putin neslíbil

Ruský prezident Vladimir Putin a řecký premiér Alexis Tsipras v Petrohradě diskutovali o možnosti dodávek řecké zemědělské produkce do Ruska, případnou finanční pomoc Ruska podlomené řecké ekonomice ale neprojednávali. Možnost dodávek zemědělské produkce, které by ovšem nenarušovaly vyhlášené ruské embargo ani režim západních sankcí, mají podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova v nejbližší době posoudit experti na zasedání speciálně vytvořené rusko-řecké pracovní skupiny.

Lesní genová banka má nové, moderní zázemí

Národní banka osiva a explantátů lesních dřevin, kterou od loňského roku provozuje Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., se může pochlubit novým zázemím s moderními technologiemi. Cílem genové banky je postupně shromáždit kolekci vzorků především z populací domácích dřevin tak, aby byla podchycena jejich stávající genetická pestrost v rámci ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 22. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:45