Agris.cz - agrární portál

Odborníci chtějí na Přerovsku zlepši podmínky pro polní ptáky

22. 6. 2015 | ČTK

Odborníci se na Přerovsku pokusí zlepšit podmínky pro život ohrožených druhů polních ptáků, kterých v přírodě rychle ubývá. Vybráno bylo několik prvních míst, kde experti ve spolupráci se zemědělci, myslivci a samosprávami plánují provést úpravy, které podpoří populaci polních ptáků.

"Jedná se o pilotní projekt, v rámci kterého vzniká metodika pro výběr nejvhodnějších lokalit na území celého okresu Přerov tak, aby navrhovaná opatření byla reálná a měla co nejlepší účinek na populace mizejících druhů polních ptáků, včetně křepelky a koroptve," sdělil dnes ČTK garant projektu Václav Závěšický.

Odborníci analyzovali mapy, letecké snímky a různá data. Poté na Přerovsku vybrali šest míst, která prozkoumali s ornitology a odborníky na ekologii krajiny. Zlepšit podmínky pro polní ptáky se pokusí například mezi obcemi Beňov a Prusy, Nelešovice a Penčice či Skalička a Ústí.

"Nyní začínáme jednat s obcemi, s místními zemědělci, se zástupci mysliveckých spolků a s majiteli půdy, abychom s jejich pomocí našli pozemky vhodné pro zavedení krajinářských, zemědělských a mysliveckých opatření, která nabídnou polním ptákům a drobné zvěři jak potravu, tak i místa vhodná k vyvádění mláďat," podotkl krajinný ekolog Michal Zedek.

Mezi ohrožené polní ptáky, jejichž populaci snižuje především intenzivní forma zemědělství, patří například koroptev polní, čejka chocholatá či křepelka polní. Například v roce 1935 byl jarní počet koroptví na území Česka odhadován na 4,6 milionu a o 70 let později klesl na 60.000.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 23:44