Agris.cz - agrární portál

Zemědělské organizace chtějí více peněz na malé projekty

22. 6. 2015 | ČTK

Připravované nastavení dotačních podmínek z národních peněz v Programu rozvoje venkova na léta 2014 až 2020 nepomůže rozvoji venkova ani udržitelnému zemědělství. V tiskové zprávě zaslané dnes ČTK to tvrdí 12 nevládních zemědělských organizací.

"Na základě lobbistických tlaků je protlačovaný neadekvátní prostor pro gigantické projekty až do 150 milionů Kč," stojí ve zprávě, pod níž jsou podepsáni zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR, Českého svazu ochránců přírody, Svazu měst a obcí ČR či České biskupské konference. Stanovisko ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.

Uvedené organizace si stěžují, že podpora pro projekty do jednoho milionu korun je nízká. V prvním kole žádostí by přitom mělo jít o 3,2 miliardy korun pro více než 19 tisíc zemědělců, kteří hospodaří na ploše do 150 hektarů. Také se jim nelíbí, že nejsou výrazně bodově zvýhodněné projekty do pěti, respektive deseti milionů korun.

"Naopak je na základě lobbistických tlaků protlačován neadekvátní prostor pro gigantické projekty až do 150 milionů korun, které v budoucnu často vytvoří jen další zátěž pro daná území, tj. obec i krajinu a nemohou nijak pozitivně pomoci ke zlepšení současných problémů, které ve zprůmyslněném zemědělství a na vylidněném venkově dlouhodobě panují," píší ve zprávě.

Aktuální nastavení programu považují signatáři za nedostatečně projednané a nepřipravené. Požadují proto jeho změnu s větší podporou malého a středního podnikání.

V rámci programu rozvoje venkova je pro české zemědělce vyčleněno 3,1 miliardy eur, tedy více než 84 miliard korun, z toho 2,31 miliardy eur jako příspěvek EU. Peníze by měly být určené hlavně na ochranu životního prostředí a očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst. Významný podíl programu je pak cílený do investičních opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a na inovace podniků.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:41