Agris.cz - agrární portál

Lužické hory: Lesy ČR postavily vyhlídkový altán, na křižovatce lesních cest instalovaly sochu sv. Jana Nepomuckého

24. 6. 2015 | Lesy České republiky, s. p.

Výletníci mohou od 19. června vyhlížet na Lužické hory ze zastřešeného altánu postaveného státním podnikem Lesy ČR v Drnovci u Cvikova. Na rozcestí U Jána v Mařenicích, jen pár kilometrů od Drnovce, nechal podnik instalovat kopii sochy sv. Jana Nepomuckého. V pátek ji vysvětil cvikovský duchovní Rudolf Repka.

Na jihovýchodním svahu Zeleného vrchu u cvikovského vycházkového okruhu postavil podnik Lesy ČR altán s lavicí a stolem o rozměrech 5 X 3,75 metrů. Dřevěná konstrukce stojí na původních základech Švýcárny, turistické restaurace ze 30. let minulého století. Do stavby Lesy ČR vložily z vlastního dotačního Programu 2020 celkem 480 tisíc korun bez DPH. „V Libereckém kraji tak vzniklo další odpočinkové místo, které slouží turistům a návštěvníkům lesa,“ řekl tamější krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Na podnět spolku „Drobné památky severních Čech“ letos nechaly Lesy ČR zhotovit z Programu 2020 za 72 tisíc korun kopii sochy sv. Jana Nepomuckého. Originál z roku 1846 vandalové poničili. V roce 1996 se na místě vztyčila kopie sochy, ta však byla o pět let později odcizena. Historický pískovcový sokl tak zůstal prázdný. Svatý Jan, tentokrát vysochaný z umělého kamene, opět vyhlíží turisty na křižovatce lesních cest od letošního června.

  • Mgr. Eva Jouklová
  • Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: 725 257 900
  • E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

* Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

* Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 24. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:04