Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 6. 2015

25. 6. 2015 | Agris

Produkce řepky letos klesne o 15 pct. na 1,3 milionu tun

Produkce řepky v Česku letos klesne asi o 15 procent na 1,3 milionu tun. Důvodem jsou hlavně nižší výnosy kvůli špatnému počasí. ČTK to dnes řekl ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO) Martin Volf. Podle něj už kvůli nedostatku řepky roste její cena. Řepka se primárně využívá k produkci biopaliv, zhruba 400 tisíc tun jde na potravinářské využití.

EK pokutovala výrobce potravinových obalů za kartelové dohody

Evropská komise vyměřila osmi výrobcům a dvěma distributorům potravinových obalů pokuty v souhrnné výši 116 milionů eur (přes tři miliardy Kč) kvůli kartelovým dohodám o cenové politice. Podle agentury DPA museli spotřebitelé v důsledku těchto dohod řadu let platit za některé potravinářské produkty příliš vysoké ceny.

Rusko zvažuje další odvetu, chce omezit dovoz cukrovinek i květin

Moskva uvažuje o dalším omezení dovozu západního zboží. Televizi Rossija 24 to sdělil ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačov. Nové restrikce, které vznikají jako odpověď na protiruské sankce EU kvůli Ukrajině, by podle něj mohly zahrnovat dovoz cukrovinek, konzervovaných rybích produktů a květin.

Sedláci letos dostanou 15 miliard. Už tu jsou spory

Nikdo je nechce, ale bez nich to nejde. Tak by se daly v kostce označit dotace, které každoročně plynou do českého zemědělství. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že letos by sedláci měli dostat zhruba patnáct miliard korun. Značná část přitom půjde ?z evropských zdrojů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 25. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:59