Agris.cz - agrární portál

Američané rekordně utrácejí za kávu, pijí ji ale méně

25. 6. 2015 | ČTK

Američané sice utrácejí za kávu více než jindy, její spotřeba ve Spojených státech ale poprvé po šesti letech klesne. Vyplývá to podle agentury Reuters z nedávných odhadů amerického ministerstva zemědělství. Spojené státy jsou podle spotřeby kávy jejím největším konzumentem na světě. S příchodem kávových kapslí se ale mění způsoby její přípravy.

Ministerstvo zemědělství předpokládá, že spotřeba kávy v USA klesne v nadcházející sezóně 2015/2016 na 23,7 milionu 60kilogramových pytlů oproti současné sezóně, kdy se spotřebuje 24 milionů pytlů kávy. Byl by to první pokles od období 2009/2010, stojí v pololetní zprávě z minulého týdne.

Odhady zřejmě nepotěší obchodníky a pražírny kávy. Ceny termínovaných kontraktů na kávu druhu arabica totiž kvůli nadměrným zásobám neustále klesají.

Prognóza je podle účastníků trhu zároveň dalším důkazem, že rostoucí popularita kávových kapslí se podepisuje na americké poptávce po zelených kávových zrnech. Při přípravě kávy z kapslí totiž Američané použijí jenom takové množství kávy, které hodlají vypít. Klesá tak množství kávy, která končí v odpadu.

"Lidé dřív dělali konvici kávy, teď si udělají šálek," uvedl podle agentury Reuters majitel pražírny Gavina & Sons Pedro Gavina.

Agentura Reuters již v únoru napsala, že Američané kupují méně kávy, neboť díky kávovým kapslím roste efektivity spotřeby.

Průzkum amerického Národního svazu kávy (NCA) letos v březnu ukázal, že počet majitelů kávovarů výrazně vzrostl. Přístroj má nyní doma už více než čtvrtina amerických domácností. Loni to bylo jenom 15 procent.

I když spotřeba kávy podle objemu klesá, výdaje za ni nikoli. Loni Američané za kávu utratili rekordních 11,9 miliardy dolarů (288 miliard Kč). Letos by to podle odhadů společnosti pro průzkum trhu Mintel mělo být už 12,8 miliardy USD a v příštím roce 13,6 miliardy USD.

Na spotřebě se kromě kapslí podepisuje i stárnutí populace. Američané nyní denně pijí 1,85 šálku, což je nejméně od roku 2010, ukázal také průzkum NCA. Nižší spotřeba kávy staršími konzumenty podle něj přispěla k tomu, že procentní podíl Američanů, kteří si denně dopřávají šálek kávy, klesá letos třetím rokem za sebou.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:45