Agris.cz - agrární portál

Čína při zátahu proti pašerákům zabavila 100.000 tun masa

25. 6. 2015 | ČTK

Maso v hodnotě téměř půl miliardy dolarů, které do země přepravili pašeráci, zabavily čínské úřady při celonárodním zátahu. Část zabaveného masa už byla zkažená a našly se i zmrazené balíčky masa staré více než 40 let, informoval místní tisk.

Při zátahu skončilo v rukou zdravotních inspektorů více než 100.000 tun kuřecích křídel a hovězího či vepřového masa. "Neskutečně to páchlo, Skoro jsem se pozvracel, jakmile jsem otevřel dveře," řekl novinářům oficiální činitel z provincie Chu-nan, kde bylo zabaveno 800 tun masa.

Podle čínských úřadů pašeráci nakupují maso v zemích, kde je levnější než v Číně, přepraví ho do Vietnamu nebo Hongkongu, a odtud převezou do Číny. Často přitom používají obyčejné vozy, a nikoli chladící, aby ušetřili náklady. To znamená, že maso několikrát rozmrzne a je znovu zmraženo, než se dostane k zákazníkům.

V provincii Kuang-si se našly balíčky masa, které byly podle data na nich staré více než 40 let. To znamená, že maso bylo zabaleno a uloženo v době, kdy byla Čína stále pod vládou Mao Ce-tunga, který zemřel v roce 1976.

Čína v posledních letech zažila řadu skandálů týkajících se kvality potravin, které podkopaly důvěru veřejnosti v nezávadnost toho, co jedí či pijí. V roce 2008 zemřelo nejméně šest dětí a 300.000 dalších onemocnělo poté, co je rodiče krmili kojeneckým mlékem, do nějž producenti přidávali průmyslovou látku melamin.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 07:45