Agris.cz - agrární portál

Absolventů veteriny je moc. Nenajdou práci, varuje komora lékařů

25. 6. 2015 | ČTK

V České republice absolvuje veterinární obory ročně přibližně 200 lidí, což je dvakrát až třikrát více, než kolik jich najde uplatnění na trhu. Mladí lidé, kteří přemýšlejí o dráze veterináře, by si měli svůj postoj řádně rozmyslet, řekli dnes zástupci Komory veterinárních lékařů ČR.

V republice je podle prezidenta komory Karla Daniela už nyní přetlak na trhu, pro vyrovnanou situaci by bylo třeba necelých 2900 soukromých veterinářů, již nyní je jich však více než 3700. K plynulé generační výměně, je podle prezidenta potřeba přibližně 80 absolventů, dalších několik lidí pak najde uplatnění ve Státní veterinární správě. Podle mluvčího Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU) Petra Chmelaře je opak pravdou. Trh práce je podle něj mírně problematický v okolí Brna, kde univerzita sídlí, pokud se však absolventi rozhodnou odjet dále, nemají podle něj problém založit si svou ordinaci.

Podle komory se situace naopak zhoršuje, veterinářství je pro mnohé mladé lidi zajímavým oborem. Po škole podle Daniela často přijde rozčarování. "Velmi často pracují na částečný úvazek, za nedůstojných platových podmínek. Obávám se, že vzniká frustrovaná vrstva vysokoškolsky vzdělaných spoluobčanů, která tíhne k extrémním názorům," uvedl prezident komory. Absolventi podle komory také často vykonávají i technické práce. Navíc nemají dostatečné praktické zkušenosti. Tento problém podle ní není jenom český, ale i na evropské úrovni. "Je to naprostý nesmysl," reagoval mluvčí VFU, podle něj škola nedávno prošla mezinárodním hodnocením, kdy se posuzovala i připravenost studentů. "Zařadili jsme se mezi třetinu nejlepších veterinárních univerzit v Evropě," řekl Chmelař ČTK.

Školy podle komory nabírají nové studenty v naddimenzovaných počtech, aby získaly příspěvek ze státního rozpočtu, který se dostává "na hlavu". Snaží se podle profesní organizace i zřizovat obory, jejichž absolventy nikdo nebude chtít zaměstnat, například pokud se studiem stanou "veterinárními bratry" s vysokoškolským vzděláním.

Podle nejnovějších dat Střediska vzdělávací politiky PF UK bylo 36 absolventů VFU, kteří promovali během posledních dvou let, zaregistrovaných na úřadu práce. Tato statistika ale nezjišťuje, jestli absolventi zůstali v oboru.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 05:48