Agris.cz - agrární portál

Slovenské předsednictví V4 končí, posledního setkání ministrů ŽP se účastnily i USA

25. 6. 2015 | Ministerstvo životního prostředí

Česká republika se už příští týden na rok ujme předsednictví ve Visegrádské skupině. Česko tak od 1. července 2015 převezme pomyslnou štafetu po Slovensku. Ta byla oficiálně přebrána u příležitosti setkání ministrů životního prostředí zemí V4 a zástupců vlády USA, které slovenské předsednictví uspořádalo 17.–18. června 2015 v Tatranské Lomnici. ČR na setkání zastupoval náměstek ministra Vladimír F. Mana a ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart.

Ministři životního prostředí zemí Visegrádské skupiny a zástupci vlády USA a amerických firem na dvoudenním setkání v Tatranské Lomnici diskutovali především o otázkách tzv. oběhového hospodářství, technologiích a inovacích v odpadovém hospodářství, mezi nimi třeba o účinnějším využívání zdrojů, posílení konkurenceschopnosti a surovinové nezávislosti Evropské unie, také o sjednocení a zjednodušení evropské odpadové legislativy v oblasti obalů a výrobků s ukončenou životností a neposledně i o omezování skládkování odpadů. Dalšími tématy byly tzv. zelená ekonomika a zelený růst.

Na závěr 22. zasedání ministrů životního prostředí zemí V4 a USA, delegáti podepsali společné prohlášení, v němž se zavázali podporovat oběhové hospodářství s důrazem na účinnější využívání zdrojů.

„Diskutovali jsme zejména o tom, jak uvádět výrobky na trh tak, aby splňovaly všechna kritéria vedoucí k ochraně životního prostředí. Způsob ochrany životního prostředí v USA a Evropské unii je sice odlišný, existuje však řada společností, které působí na českém nebo slovenském trhu. Na tomto setkání jsme se tedy snažili najít společné body a vysvětlit americkým zástupcům, proč má Evropa v oblasti odpadového hospodářství nebo zelených technologií tak ambiciózní cíle,“ vysvětluje náměstek Vladimír F. Mana.

Setkání ministrů životního prostředí zemí V4 v Tatranské Lomnici bylo také příležitostí k předání předsednictví České republice, která bude Visegrádské skupině předsedat do 30. června 2016.

Prioritami pro Českou republiku bude nejen pokračovat v rozběhnutých projektech a tématech, které nastolilo slovenské předsednictví. Česká republika bude klást důraz i nadále na problematiku oběhového hospodářství a změny evropské odpadové legislativy, na rámec klimatické a energetické politiky EU do r. 2030, revizi systému EU ETS a na mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, jemuž se na konci roku bude věnovat mezinárodní konference v Paříži. Dalšími prioritami pak bude problematika ochrany ovzduší, naplňování Strategie EU pro biodiverzitu či podpora implementace Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat.

  • Kontakt pro média:
  • Jana Taušová
  • zástupkyně tiskové mluvčí MŽP
  • Tel.: +420 739 242 379
  • E-mail: tiskove@mzp.cz

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 25. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 04:03