Agris.cz - agrární portál

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou klobása, jogurt i džem

26. 6. 2015 | Haló noviny

Warischova pečená klobása nebo bílý jogurt od Vojtěcha Menšíka jsou mezi potravinami, které letos v Moravskoslezském kraji získaly právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu. O výsledcích soutěže, která je projektem ministerstva zemědělství, informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

O značku se letos v kraji ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. Soutěžily v devíti kategoriích, přičemž nejsilnější obsazení měla kategorie pekařských výrobků včetně těstovin, v níž bylo 20 produktů. Ocenění získalo celkem osm výrobků.

V kategorii sýrů bude moci značku používat solený copánek od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice, v kategorii pekařských výrobků borůvkový lopaťák od Hukvaldské pekárny a v kategorii cukrářských výrobků labužnický mls od společnosti Belva. Ocenění získaly rovněž aroniovo-bezový sirup od Lubomíra Janhuby v kategorii nápojů, meruňkový extra džem v kategorii ovoce a zeleniny v čerstvé nebo zpracované formě a libavský med květový od Dalibora Vraníka.

Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích. Nyní značku nosí 475 produktů.

(čtk)


Zdroj: Haló noviny, 26. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:52