Agris.cz - agrární portál

Chovatelé prasat by měli začít pomalu prosperovat, řekl Jurečka

26. 6. 2015 | ČTK

Vývoj chovu prasat by se mohl podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stabilizovat a v budoucnu by chovatelé měli znovu prosperovat. Výkupní cena se podle něj v minulých dnech snad konečně odrazila ode dna a jeho ministerstvo hodlá chovatele v rámci možností maximálně podporovat, řekl Jurečka ČTK na Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně.

"Letos jim vyplatíme 100 procent možné podpory," řekl Jurečka. Věří, že právě v období, kdy stojí v čele ministerstva, se nebude o chovu prasat mluvit jako o uvadajícím oboru živočišné výroby, ale naopak. "Dobří chovatelé by se měli už letos dostat do černých čísel," uvedl.

Cena se podle webu Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě propadla na dno začátkem roku, poté vzrostla a stagnovala. Až v posledních dnech začala znovu růst a aktuálně se pohybuje kolem 40 korun za kilogram. Navíc je podle svazu na evropském trhu převis poptávky nad nabídkou, což by mohlo dále stimulovat růst cen. Loni a předloni se navíc zastavil dlouholetý pokles stavů prasat. Minima dosáhly v roce 2012, a to 1,58 milionu kusů. O rok později se stavy podle Českého statistického úřadu nepatrně zvýšily a loni už bylo prasat 1,62 milionu.

Živočišná výroba se stala Jurečkovou prioritou, když před rokem a půl nastupoval na ministerstvo. Podle něj je potřeba, aby byla ČR nejen soběstačná v tomto odvětví, ale zároveň živočišná výroba pomáhá udržovat pracovní místa na venkově. Loni se živočišná produkce zvýšila o deset procent na 51,6 miliardy korun. "Trend se snažíme dotacemi podpořit," řekl Jurečka.

Letos mohou zemědělci využít také 950 milionů korun na ozdravení chovů prasat a drůbeže z takzvaného nákazového fondu. Choroby jsou totiž jedním z faktorů, které zvyšují náklady a snižují konkurenceschopnost.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 10:33