Agris.cz - agrární portál

Nejlepší zemědělský podnik Zeras má potíže s poklesem ceny mléka

26. 6. 2015 | ČTK

Nejlepší zemědělský podnik loňského roku Zeras z Radostína nad Oslavou na Žďársku řeší problémy s nízkou a stále se snižující výkupní cenou mléka, která už se dostala pod osm korun. Chov dojnic je přitom pro společnost, kterou ve čtvrtek v Brně ocenil Zemědělský svaz ČR, klíčový, řekl ČTK předseda představenstva František Toman. Podle něj by měl stát zasáhnout rychle, aby současný stav nebyl i likvidační.

Od dubna totiž neplatí mléčné kvóty v Evropské unii a na volném trhu začaly ceny klesat. "Loni jsme prodávali za 9,50 a situace byla stabilní. Potřebovali bychom cenu nad osm korun, abychom nebyli ve ztrátě," řekl Toman. V Radostíně chovají zhruba 1500 krav a ročně nadojí 16 milionů litrů mléka. Proti loňsku na každém litru utrží zhruba o 1,50 koruny méně. Celkové tržby loni přitom činily 180 milionů korun.

Veškeré mléko v Radostíně prodají mlékárně Pribina, která sídlí v Přibyslavi. "Uvažovali jsme i o tom, že bychom našli odběratele v zahraničí, ale zatím jsme zůstali u současného stavu. Je zřejmé, že i mlékárna se musí chovat tržně," uvedl Toman.

Čeští chovatelé dojnic čelí konkurenci především starých členských zemí EU - Rakouska, Německa, Francie - a také Polska, kde producenti mléka dostávají dotace od státu. Proto ministerstvo zemědělství chystá opatření, která by měla české chovatele udržet konkurenceschopné. "Uvidíme, jak se k tomu stát postaví a jak rychle. Navíc současná cena může dále klesat a nikdo neví, kde se to zastaví," řekl Toman, který zaměstnává stovku lidí. Varuje před tím, aby chov dojnic nedopadl v Česku jako chov prasat, kterých je proti 90. letům zhruba třetina.

V Radostíně cítí problémy i přesto, že v minulých letech chovy maximálně modernizovali. "Jenže čas letí a abychom se udrželi na trhu, musíme modernizovat dál, protože technologie jdou stále dopředu. Když debatuju s kolegy, jsou na tom všichni plus minus podobně," řekl Toman.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 26. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:22