Agris.cz - agrární portál

Jihočeský kraj byl v 1. čtvrtletí největším producentem masa v ČR

29. 6. 2015 | ČTK

Jihočeský kraj zaznamenal v prvním letošním čtvrtletí propad v produkci hovězího masa, v celkové výrobě masa je přesto největším producentem v Česku. Z jihočeských jatek putovalo k zákazníkům v prvních třech měsících roku 14.296 tun hovězího, vepřového a skopového masa. Vepřového bylo meziročně o 4,5 procenta více, hovězího o 13,5 procenta méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

"Ve výrobě vepřového masa se Jihočeský kraj umístil na první pozici, a to s 13.431 tunami v jatečné hmotnosti. Nárůst výroby vepřového masa tak meziročně představoval 608 tun, to je 4,5 procenta," řekla ČTK Pavlína Tampírová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Proti prvnímu čtvrtletí roku 2014 nechali Jihočeši porazit o 0,7 procenta prasat více, celkem 140.182. Průměrná živá hmotnost prasete se v kraji zvýšila ze 117 kilogramů na 121,2 kg, což bylo nejvíce v celé České republice.

V prvním čtvrtletí bylo v Jihočeském kraji poraženo 2963 kusů skotu, což je o 464 kusů méně než ve stejném období předchozího roku. Pokles tedy činil 13,5 procenta. Z celkového počtu poraženého skotu meziročně klesla porážka býků (o 13,3 pct), krav (o 16,3 pct) i jalovic (o 13,3 pct). Naopak počet poražených telat se v porovnání s 1. čtvrtletím předchozího roku zvýšil o 23,9 procenta. Celkově bylo v tomto hodnoceném období v kraji vyrobeno 856 tun hovězího a telecího masa, což představuje meziroční pokles o 13,7 procenta.

Postupné zvyšování výroby vepřového a snižování hovězího masa evidují statistici na jihu Čech od roku 2010.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:39