Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 26. - 28. 6. 2015

29. 6. 2015 | Agris

Ovocnářství je v krizi, za poslední rok ubylo 11 procent sadů

Čeští ovocnáři za poslední rok snížili plochu sadů o 11 procent na 15.469 hektarů, což představuje největší propad za posledních 20 let. Důvodem kácení sadů je špatná ekonomická situace českého ovocnářství v posledních letech. Naposledy situaci ovocnářů významně zhoršilo loňské zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU, po němž se propadly ceny ovoce.

Zemědělci: Ceny mléka od podzimu padají, stát by nám měl pomoci

Výkupní ceny mléka od podzimu padají. V současné době dostávají zemědělci do 7,50 koruny za litr. Ale už jsou signály, že v nejbližším období budou mlékárny dávat méně než sedm korun (dvě koruny pod náklady farmářů). ČTK to dnes řekl na největší zemědělské výstavě v Plzeňském kraji ředitel Zemědělského svazu ČR Jan Ulrich.

Nejlepší zemědělský podnik Zeras má potíže s poklesem ceny mléka

Nejlepší zemědělský podnik loňského roku Zeras z Radostína nad Oslavou na Žďársku řeší problémy s nízkou a stále se snižující výkupní cenou mléka, která už se dostala pod osm korun. Chov dojnic je přitom pro společnost, kterou ve čtvrtek v Brně ocenil Zemědělský svaz ČR, klíčový, řekl ČTK předseda představenstva František Toman.

Komise bude vybírat logo České potraviny ze stovky návrhů

Ministerstvo zemědělství dostalo stovku návrhů na logo České potraviny. Nyní se uskuteční užší výběr, finální návrh chce ministerstvo představit na tiskové konferenci na začátku července. ČTK to dnes řekl vedoucí tiskového oddělení ministerstva Radek Melichar. Původní soutěž muselo ministerstvo prodloužit a zvýšit odměnu z 50 tisíc na 90 tisíc Kč.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 29. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:24