Agris.cz - agrární portál

Klobásy obsahují dost masa a jsou bez éček. Některé klamou na obale

30. 6. 2015 | iDNES.cz

Grilovacích klobásek se bát nemusíte. Na rozdíl od špekáčků totiž obsahují dost masa a jejich výrobci si nevypomáhají náhražkami a éčky. Většinou také dobře chutnají, zjistil test MF DNES. V některých případech se však stalo, že na obale uváděly víc masa, než v nich skutečně bylo.

Pouze čtyři z jedenácti testovaných klobás, zakoupených v tuzemských řetězcích s potravinami, obsahovaly méně než 85 procent masa. Vítěz testu, Párty klobása z Globusu, měla dokonce 98 procent masa, patřila přitom k nejlevnějším. Pro srovnání: v zatím posledním testu špekáčků byl průměr masa 60 procent.

Test hodnotil klobásy třech druhů - bílé, bavorské a špekáčkové. U klobás není nijak definováno v normách, co mají obsahovat. Každý výrobce tam tedy může dát s nadsázkou řečeno, co chce. Přesto se výrobci většinou vyhýbají glutamátům, éčkům nebo pomocným látkám, jako je třeba sója.

Také degustátorům většinou klobásy chutnaly, ale výhrady přesto někteří z nich měli. Většinou jim vytýkali tučnost a příliš koření. „U klobás bavorského typu nebo norimberského typu, tam je vždy hodně cítit koření a je tam spousta polyfosfátů nebo věcí, které tam z mého pohledu nepatří,“ shrnul své dojmy Pavel Maurer, pořadatel Prague Food Festivalu.

Vítězem testu se stala Párty klobása z Globusu, na opačné straně žebříčku byla klobása s česnekem Múúú taktéž z Globusu. Kromě toho, že byla na kilogram o padesát korun dražší, obsahovala nejméně masa za všech: 72 procent. Přitom však na obale deklarovala obsah masa 88 procent.

„Kvůli pochybení lidského faktoru bylo k názvu Klobása s česnekem zkopírováno složení výrobku Pikant klobása. Chybu jsme sami v rámci vlastní kontroly našli a ihned opravili,“ vysvětlil Radek Šůs z firmy Maso Uzeniny Písek.

Podobně našla laboratorní kontrola nedostatek masa oproti informacím na obale u bavorské klobásy Ponnath. Podobné praktiky mohou být vyhodnoceny jako klamání spotřebitele, za které hrozí pokuta až jeden milion korun.

Autoři: iDNES.cz, Hana Večerková

Zdroj: iDNES.cz, 30. 6. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:30