Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.6. 2015

1. 7. 2015 | Agris

Stát vypsal zakázku na dodání 180 tun masových konzerv

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) znovu vypsala tendr na dodání 180 tun masových konzerv. Cena by neměla překročit 20,66 milionu korun, zjistila dnes ČTK z informací o zakázce. Letos správa již jednou tuto zakázku vypsala. Do tendru se ale přihlásil pouze jeden zájemce, proto ho musela zrušit.

V Česku klesají plochy rostlin pro léčbu a koření

Pěstování léčivých rostlin a bylin pro koření se v Česku přestává dařit. Loni rostly na 5566 hektarech, což je nejméně za posledních šest let a zhruba polovina ve srovnání s rekordními lety. Jsou ale výjimky, jakou je ostropestřec, jím oseté plochy od roku 2006 díky zájmu farmakologického průmyslu výrazně stouply.

Klobásy obsahují dost masa a jsou bez éček. Některé klamou na obale

Grilovacích klobásek se bát nemusíte. Na rozdíl od špekáčků totiž obsahují dost masa a jejich výrobci si nevypomáhají náhražkami a éčky. Většinou také dobře chutnají, zjistil test MF DNES. V některých případech se však stalo, že na obale uváděly víc masa, než v nich skutečně bylo.

Letošní sklizeň ovoce na Moravě bude lepší než loni

Letošní sklizeň ovoce na Moravě bude lepší než loni a u některých druhů ovoce se přiblíží i nadprůměrnému předloňskému roku. Citelné jsou v pěstování dva trendy. Zatímco u méně žádaných druhů ovoce sady stárnou, u žádaných druhů začínají postupně plodit sady, které se vysazovaly v posledních deseti letech za pomoci dotací, řekla ČTK tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 1. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 10:35