Agris.cz - agrární portál

Tiskové prohlášení Předsednictva ASZ ČR k účasti ministra Mariana Jurečky na oslavě kolektivizace

3. 7. 2015 | ASZ

Předsednictvo Asociace soukromého zemědělství ČR odsuzuje účast ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky na oslavě 60. výročí založení Jednotného zemědělského družstva v Oprostovicích na Přerovsku dne 13. 6. 2015, která ve své podstatě byla oslavou násilné kolektivizace venkova napáchané v období protiprávního komunistického režimu. Vedení ASZ ČR je pobouřeno skutečností, že Ministerstvo zemědělství, respektive ministr poskytuje oficiální záštitu nad takovou akcí. Jde o naprosto skandální záležitost, která je v demokratické společnosti nepřijatelná. V rámci této „oslavy“ byla vydána zvláštní publikace pod názvem Tradice zemědělství v Oprostovicích se značkou Ministerstva zemědělství, která ovšem svým obsahem není ničím jiným, než pokusem o falzifikaci a zkreslování pohnutých dějin obyvatel českého venkova.

Vzhledem k tomu, že ministr Jurečka své rozhodnutí poskytnout záštitu a osobně se účastnit na této oslavě ve své následné reakci deklaroval jako správné, je zřejmé, že nejde o nedorozumění, ale o jeho záměr a jasné přesvědčení. Z tohoto důvodu Předsednictvo ASZ ČR požádalo přiloženými otevřenými dopisy pana premiéra a pana předsedu KDU-ČSL o zvážení setrvání p. Jurečky ve funkci ministra. Ministr Jurečka byl současně požádán o omluvu obětem kolektivizačního běsnění a celé veřejnosti.

Více podrobností najdete v přílohách:

  1. článek čestného předsedy ASZ Ing. Stanislava Němce ze dne 23. 6. 2015, který upozornil na toto jednání ministra zemědělství. K článku se předsednictvo ASZ ČR plně připojuje.
  2. Reakce ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky ze dne 29. 6. 2015
  3. Otevřené dopisy předsedovi vlády Mgr. Bohuslavu Sobotkovi, předsedovi KDU-ČSL MVDr. Pavlu Bělobrádkovi, Ph.D., MPA a ministrovi zemědělství Ing. Marianu Jurečkovi ze dne 2. 7. 2015.
  4. Sken publikace „Tradice zemědělství v Oprostovicích“ vydané v roce 2015

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR, 2. 7. 2015

článek Stanislav Němec

reakce Marian Jurečka

Dopis Bohuslav Sobotka kolektivizace

Dopis Marian Jurečka kolektivizace

Dopis Pavel Bělobrádek kolektivizace

Tradice zemědělství v Oprostovicích

Oprostovice v novinách

 


Zdroj: ASZ, 3. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:08