Agris.cz - agrární portál

Patria Kobylí loni zvýšila výnosy o devět pct na 202,5 mil. Kč

3. 7. 2015 | ČTK

Společnosti Patria Kobylí z Břeclavska, která se věnuje převážně zemědělství a výrobě z plastů, se loni zvýšily výnosy o devět procent na 202,5 milionu korun. Zisk se však snížil o 14 procent na 5,7 milionu korun. Už třetí rokem byla nejúspěšnější právě divize plastů, naopak se nedaří kvůli klimatickým podmínkám rostlinné výrobě, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

V Kobylí vyrábějí z plastů bazény a domovní čistírny vody. "Loni se podařilo získat zakázku v Řecku a budeme chtít proniknout nově také do Dánska a dalších zemí. Pozitivně se projevilo posílení eura vůči koruně, protože většinu výrobků vyvážíme do eurozóny," uvedl ve zprávě předseda představenstva Ivo Dubš starší. Tržby divize se meziročně zvýšily o 3,5 procenta a zisk o 27 procent.

V rostlinné výrobě se v Kobylí stejně jako další zemědělci na Břeclavsku či Znojemsku potýkají s dlouhodobě nepříznivými klimatickými podmínkami. V posledních letech převládá v době vegetace sucho a vysoké teploty. Loni proto byla slabá úroda obilí i ovoce. Na meruňky mělo nepříznivý vliv také počasí v době květu. Víno zase trpělo intenzivními srážkami především v srpnu. Vedení společnosti se proto snaží iniciovat změnu v dotační politice pro oblasti, které jsou klimatickými podmínkami proti ostatním znevýhodněné. "Současné rozdělení je pro jižní Moravu značně nevýhodné," uvedl Dubš. Počasí mělo loni o to tvrdší dopad, že jinde v zemi byla úroda rekordní a výkupní ceny obilí klesly.

Naopak se postupně daří zvyšovat ceny vína a prodává se ho více. Zisk byl loni dokonce o 45 procent vyšší než předloni, společnost také vysázela deset hektarů nových vinic. Do letošního května také zrušila 40 hektarů starých a neperspektivních sadů meruněk a broskví a přeměnila je na ornici. Jediným perspektivním ovocem se staly višně, které se za dobrou cenu daří prodat do zahraničí na výrobu šťáv. I proto chce Patria do višní dále investovat.

Společnost hospodaří na výměře 1140 hektarů, z čehož loni bylo 712 hektarů ornice, zbytek sady a vinice, malou část tvoří travní porosty.

Postupně se daří také investovat do výroby mléka a letos by měla denní dojivost překonat 5000 litrů, přičemž v Kobylí chovají téměř 200 dojnic. Postupně se rozvíjí i chov masného skotu.

Na konci roku Patria zaměstnávala 158 lidí, po předchozích škrtech se stavy nesnižovaly. Průměrná mzda byla 21.100 korun. Přes 30 procent akcií společnosti vlastní brněnská firma HEIM Trade SE, která je zároveň ovládající osobou akciové společnosti. Zbytek akcií má 641 akcionářů. Loni se ze společnosti také kvůli změně zákonů vyčlenily dceřiné společnost TRINOM pro výrobu fotovoltaické energie a Patria BIO, která obhospodařuje ekologické sady.

Výnosy a zisk Patrie Kobylí (v tis. Kč)

 201420132012
výnosy202.500185.000185.500
zisk570066002500

Zdroj: výroční zpráva ve Sbírce listin


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:48