Agris.cz - agrární portál

Odhad svazu: Tržby v zemědělství se sníží o pět miliard

7. 7. 2015 | Denik.cz

Letošní rok nebude podle zemědělců zřejmě tak úspěšný jako předchozí dva roky. Zatímco v letech 2013 a 2014 překonaly tržby za rozhodující agrární komodity hranici 90 miliard korun, letos budou pravděpodobně o pět miliard korun nižší. Jako prvotní odhad to uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Na vině jsou podle něj nízké výkupní ceny mléka a obilí.

"Předpokládáme, že bude i nižší úroda. Největší podíl v poklesu mají obiloviny, tam je ta cena nižší, a pak samozřejmě mléko. To je druhá nejvýznamnější komodita z hlediska tržeb," vysvětlil Pýcha.

Výkupní cena mléka již několik měsíců padá. Podle aktuálního šetření ministerstva zemědělství bylo vypláceno odbytovými organizacemi zemědělcům v květnu 7,86 koruny za litr syrového mléka. Kvůli levným dovozům způsobeným přebytkem mléka na trhu, za který mimo jiné může i ruské embargo na dovoz potravin, mají podle svazu mlékárny problém udat na českém trhu svoje produkty. "Zemědělský svaz varuje, že další pokles ceny bude znamenat v budoucnosti zvýšený vývoz mléka do zahraničí, především do německých mlékáren," uvádí organizace ve svém prohlášení.

Nižší úroda

Pokles tržeb se ale bude podle svazu týkat i jatečných prasat a brambor. Letošní úroda bude letos zřejmě nižší, přičemž za situaci může i sucho, které některé části republiky dlouhodobě trápí. Úrodu zřejmě poškodí i nynější vlna veder. "Kdyby přišla teď vedra a předtím bylo vody dost, tak by to problém nebyl," dodal Pýcha, podle něhož obiloviny nyní zasychají.

Zisk českého zemědělství loni podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostl takřka o 40 procent na 22,9 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován.

Zemědělcům byly loni vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace 32,9 miliardy korun.

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 7. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:41