Agris.cz - agrární portál

V Královéhradeckém kraji začaly žně, čeká se dobrá úroda

7. 7. 2015 | ČTK

V Královéhradeckém kraji v minulých dnech začaly sklizní ozimého ječmene žně. Dosavadní stav porostů naznačuje, že letošní úroda by mohla být velmi dobrá. ČTK to dnes řekl ředitel hradecké agrární komory Ivo Konopa. Celkem zemědělci v kraji obilí v posledních letech sklízejí z více než 80.000 hektarů, více než polovinu z toho tvoří plochy ozimé pšenice.

Žně začaly na Hradecku a v níže položených oblastech ostatních okresů, doba startu sklizně odpovídá průměru minulých let. "Právě na Hradecku to vypadá na velmi dobrou sklizeň, která by mohla být až na úrovni loňských rekordních výnosů," uvedl Konopa. Upozornil ale, že v některých suchem postižených oblastech by mohla být úroda nižší.

Královéhradecký kraj tradičně patří k oblastem s nadprůměrnými výnosy. Loni měli farmáři podle údajů ČSÚ průměrný hektarový výnos obilovin 6,48 tuny, republikový průměr byl 6,23 tuny z hektaru. Konkrétní odhady letošní sklizně ČSÚ zveřejní 13. července.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:41