Agris.cz - agrární portál

Poslanci chtějí zatnout tipec nekalým praktikám řetězců

7. 7. 2015 | ČT 24

Zemědělci a dodavatelé by měli být lépe chráněni před nekalými praktikami obchodních řetězců. Počítá s tím novela zákona o významné tržní síle, která po řadě odkladů prošla sněmovnou v prvním čtení. Pravici se nepodařilo prosadit ani její zamítnutí, ani její vrácení vládě k dopracování.

Novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití. Dosavadní vymezení pojmu totiž podle antimonopolního úřadu dávalo možnost minimálně dvojího výkladu. Nově má být zneužitím tržní síly například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Někteří obchodníci vyžadují například takzvané regálné, aby zboží umístili na lepším místě v obchodu.

Výrobci: Když nesouhlasíte se smlouvou, nedodáváte

Výrobci, kteří dodávají do obchodních řetězců, si nyní stěžují na minimální zisk, nevýhodné smlouvy nebo pozdě splacené faktury. Veřejně ale většinou mluvit nechtějí. Bojí se, že by s nimi řetězce přestaly spolupracovat. "Smlouvu nevidíte do té doby, než si vás pozvou. Nesmíte si ji vzít s sebou. Buď ji podepíšete, nebo ne. (…) V momentě, kdy nesouhlasíte s jejich smlouvou, tak nedodáváte," popsal České televizi některé praktiky řetězců jeden z jejich dodavatelů. Zástupci supermarketů se ale hájí tím, že jde o běžný obchodní styk.

Tlak obchodů na cenu pak podle dodavatelů stojí i za horší kvalitou výrobků. Mnoho výrobců kvůli tomu zboží dokonce dotuje nebo prodává jen za výrobní cenu. Řetězce ale nesouhlasí. Kvalita potravin v obchodech je podle nich stále lepší a tlak na cenu nemá s kvalitou nic společného.

Výrobci a dodavatelé nicméně doufají, že novela je více ochrání. Před dalším projednáváním ve sněmovně ji posoudí zemědělský a hospodářský výbor. Pravice ale zákon kritizuje. Podle ODS může mít dva nezamýšlené efekty. "České potraviny mohou být nahrazeny potravinami z dovozu, protože na zahraniční dodavatele se tento zákon prostě vztahovat nebude. Může dojít i ke zvýšení cen pro občany," upozornil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Z novely nejsou nadšení ani soukromí zemědělci. "Zlepšení by se teoreticky mohlo očekávat, ale my jsme spíš skeptičtí. Řetězce si stejně najdou způsob, jak to u dodavatelů z řad českých firem obejít. Zboží budou odebírat z jiných trhů, než je Česká republika," domnívá se Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství.

Obchodníci: Novela může narušit trh

Obchodníci zase tvrdí, že novela může vedle zdražení potravin také ohrozit jejich podnikání v Česku a narušit tržní prostředí. Zástupci osmi velkých obchodních řetězců v Česku proto začátkem června vyzvali dopisem premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k jednání o smysluplnosti celého zákona. Schůzka se má uskutečnit tento čtvrtek. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu budou z jednostranné regulace těžit hlavně dodavatelé.

Premiér ale takové výtky odmítá. Novela podle něj nepovede k žádným radikálním pohybům v oblasti maloobchodního trhu, jak její odpůrci "spekulativně" naznačují. Naopak podle něj stávající regulaci "jednoznačně vylepšuje a činí ji vymahatelnější za jasnějších podmínek". S novelou souhlasí i Potravinářská komora.

Příklady zneužití významné tržní síly

* sjednávání nebo uplatňování smluvních podmínek, které vytvářejí výraznou nerovnováhu v právech a povinnostech smluvních stran

* sjednávání nebo získávání jakékoli platby či jiného plnění, za které nebyla poskytnuta služba nebo jiné protiplnění, nebo je nepřiměřené hodnotě skutečně poskytnutého protiplnění

* sjednávání nebo uplatňování plateb nebo jiného protiplnění za přijetí potravin do prodeje

Zdroj: Novela zákona č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle

Zdroj: ČT24, ČTK

Zdroj: ČT 24, 7. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:31