Agris.cz - agrární portál

TOP 09: Sněmovna by kvůli Jurečkovi měla odsoudit kolektivizaci

8. 7. 2015 | ČTK

TOP 09 chce v září přimět Sněmovnu, aby odsoudila násilné ustavování zemědělských družstev za komunistického režimu. Důvodem bylo logo ministerstva zemědělství na brožuře údajně chválící kolektivizaci. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že logo bylo použito neoprávněně a ministerstvo obsah brožury neznalo.

Publikace k 60. výročí založení JZD v Oprostovicích na Přerovsku líčí podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nejen jeho vznik tak, že "po druhé světové válce odcházeli mladí lidé z venkova pracovat do továren; proto na venkově ubývalo pracovních sil a rolníci museli si navzájem pomáhat, a tak vznikalo družstevnictví".

Kalousek toto líčení označil za "malou osvětimskou lež". Tvůrci publikace podle něho zamlčeli, že vznik družstev v 50. letech provázelo zabírání majetku sedlákům a jejich zavírání či vysídlení. Nikoli to, že by se staří rolníci dobrovolně vzdávali svých polí a dobytka. Jurečkovi vyčetl, že se oslav založení družstva zúčastnil. "Prostě je to Babišova neokomunistická agrobaronská klidná síla," prohlásil.

Ministr oponoval, že na místě odsoudil násilnou kolektivizaci českého venkova, která postihla i jeho rodinu. Poznamenal také, že jeho úřad se i na svém webu od publikace distancoval a že záštitu poskytl pouze na samotnou akci. "Na tu brožuru nedostane obecní úřad (v Oprostovicích) ani korunu," prohlásil Jurečka.

Kalousek označil za směšnou obhajobu, že ministr o ničem nevěděl. "Ono se něco řekne jednou, dvakrát, pak se to napíše v brožuře, pak to nějaké ministerstvo a nějaký neobolševik označí svou značkou a pak už je to pravda," dodal. O postoj ke kolektivizaci chce Sněmovnu požádat v září s ohledem na dohodu frakcí dolní komory, že program nynější schůze dolní komory se již nebude rozšiřovat.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 09:57