Agris.cz - agrární portál

Na Pardubicku začala tento týden sklizeň ozimého ječmene

8. 7. 2015 | ČTK

Na Pardubicku začala tento týden sklizeň ozimého ječmene. V ostatních oblastech Pardubického kraje zemědělci s pracemi na polích vyčkávají. ČTK to dnes řekla ředitelka pardubické agrární komory Kateřina Klímová.

"Je problém, že na jednom poli je něco už ke sklizni, a část ještě ne. Zemědělci váhají, jak k tomu přistoupit," řekla Klímová.

Obilí roste v kraji zhruba na více než 80.000 hektarech. V posledních letech se výměra příliš neliší. Ozimý ječmen tvoří asi sedm procent z celkové plochy. Na více 60 procentech plochy roste ozimá pšenice.

"Očekáváme, že během týdne se na Chrudimsku začne ozimý ječmen sklízet. Region není písčitý, na Pardubicku se začíná dřív. Jinak se v regionech sklízí jetel," řekl předseda Okresní agrární komory Chrudim Jaroslav Kopista.

V období tropických veder obilí na polích žloutlo a rychleji dozrávalo. Úterní bouřka na Chrudimsku úrodu neponičila. Největší průtrž byla na Orlickoústecku, tamní agrární komora zatím škody nahlášeny nemá, řekl ČTK její ředitel František Smítal. Ve výše položeném regionu začínají žně později.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:26