Agris.cz - agrární portál

V případě sucha může SSHR přivést vodu až na 30 km

9. 7. 2015 | ČTK

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dokáže v případě sucha přivést mobilním potrubím vodu až ze vzdálenosti 30 kilometrů. Pracovníci firmy, kteří budou požádáni o pomoc, mohou být na potřebném místě, kde by byl nedostatek pitné vody, spolu s cisternami, úpravnou vody nebo mobilním tlakovým potrubím do dvou hodin. ČTK to řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Podle něho pracovníci firmy ještě nikdy na boj se suchem nasazeni nebyli. O jejich vyslání do terénu rozhoduje vždy rezortní ministr, pod kterého problém spadá. V případě sucha by šlo o šéfa zemědělského rezortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL). "Sucho může být čím dál, tím větším problémem, ale to se ukáže v příštích letech," řekl ČTK Švagr.

Podle něho se v případě nedostatku pitné vody můžou buď klasicky nasadit cisterny, které vodu dovezou. Další možností je využití špinavé stojaté vody, která se může vyčistit v mobilní úpravně vod. SSHR disponuje dvěma typy, jedna vyčistí 2000 litrů za hodinu, druhá 5000 litrů za hodinu. Podle předsedy SSHR je tento výkon dostatečný.

SSHR může techniku vypůjčit úřadům, hasičům, policii, záchranářům nebo havarijní službě. Tyto instituce ji ale můžou zapůjčit i fyzickým osobám.

Podle poslední týdenní zprávy Českého hydrometeorologického úřadu bylo silné nebo mimořádné sucho skoro ve třetině vrtů zkoumajících podzemní vody. U přibližně poloviny byla hladina v mezích normálu.


Zdroj: ČTK, 9. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:25