Agris.cz - agrární portál

Vichřice nejvíce potrápila Hanušovicko, město Králíky zakázalo vstup do lesa

9. 7. 2015 | Lesy České republiky, s. p.

Škody na lesních porostech, které v noci z úterý na středu způsobil silný vítr, se stále zjišťují. Nejvíce je postiženo Hanušovicko a Orlickoústecko. Jedná se o lokální problém typický pro letní bouřky.

Podle informací, které máme k dispozici, jsou největší škody na Hanušovicku v okolí Králík a Dolní Moravy,“ říká Václav Lidický, výrobně technický ředitel podniku Lesy ČR. Z lesa a lesních cest je na Hanušovicku třeba odklidit přibližně 83 tisíc metrů krychlových dříví. Vítr stromy pokácel, nalomil nebo vyvrátil. Také proto včera Rada města Králíky vydala dočasný zákaz vstupu do státních lesů v katastrálním území Velká Morava, Horní Morava a Dolní Morava. Jde především o zdraví a bezpečnost občanů při zpracování dříví. Nařízení platí od 8. července do 7. října. „Informaci o vyloučení vstupu do lesa zřetelně označíme v terénu, zejména na začátku lesních cest,“ uvedl Lidický.

Větrná smršť postihla také sousední Orlickoústecko. V lesích u Letohradu a Mladkova leží na zemi odhadem 16 tisíc metrů krychlových dříví. Největší dopravní problémy způsobily ve středu popadané stromy na přibližně dvoukilometrovém úseku silnice první třídy číslo 11 mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí. Silnice je od včerejší 18. hodiny opět průjezdná v obou směrech. Ostatní regiony v České republice zaznamenaly škody v jednotkách tisíců metrů krychlových, tedy nejde o nic neobvyklého. „Údaje nejsou finální, stále je doplňujeme,“ dodal ředitel Lidický.

V Hradci Králové 9. července

  • Mgr. Eva Jouklová
  • Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
  • Tel.: 725 257 900
  • E-mail: jouklova@lesycr.cz
Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 9. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:04