Agris.cz - agrární portál

Vyschlé Kalifornii může pomoci nový byznys, recyklace vody z ropných vrtů

10. 7. 2015 | E15 on line

Známý americký herec Tom Selleck prý v suchem decimované Kalifornii krade vodu, aby mohl zalévat pole s avokády. Cisterna ze Selleckova ranče podle agentury AP více než desetkrát čerpala vodu z městského hydrantu. Kalifornie, která se potýká se suchem už čtvrtý rok v řadě, přitom nařídila, že obyvatelé, ale také zemědělci musí s vodou šetřit.

Pomoc Selleckovi, kterému místní šerif zatím vinu neprokázal, a dalším farmářům přitom může přijít z na první pohled nečekané strany. Od firem těžících v Kalifornii ropu. Těžaři desítky let řeší problém, co dělat s odpadní vodou z ropných vrtů. Zpravidla při těžbě ropy trubkami proudí z ložiska také slaná voda s příměsemi ropy, kterou těžaři až dosud vtláčeli zpátky pod zem.

Letos těžaři v Kalifornii vysají spolu s ropou 348 miliard litrů vody. V některých částech státu se čím dál více vyplatí tuto vodu vyčistit a prodávat. Ve střední Kalifonii takto ropný koncern Chevron vyčistil loni na 30 miliard litrů odpadní vody a poslal ji farmářům produkujícím mandle a pistácie. Největší těžař ropy v Kalifonii California Resources má v plánu zvýšit objem recyklované vody z vrtů na čtyřnásobek.

Kromě příležitosti k výdělku a částečnému řešení kalifornského sucha má recyklace pro těžaře ještě další smysl. Úřady letos prověřuji 50 tisíc vrtů, do nichž se odpadní voda vtlačuje. Regulátoři podle agentury Bloomberg údajně chybně vtlačování povolili v místech, která jsou blízko zdrojům pitné vody. Ochránci životního prostředí už u soudů požadují, aby na 2500 místech vtlačování vody zakázaly. Není vyloučeno, že Kalifonie může časem zpětné vtlačování odpadní vody pod zem zakázat.

Příležitost pro byznys

Nový trend recyklace otevírá příležitost pro nový byznys. Výrobce čistících technologií OriginClear z Los Angeles už testuje v pilotním projektu s těžařem plynu Aera Energy technologii čištění vody pomocí elektrických pulzů. Jiné firmy používají technologie původně vyvinuté k čištění území zasaženého ropnými skvrnami.

Podle expertů těžaři nepotřebují k čištění vody přelomové technologie. Často stačí poměrně jednoduchá zařízení. Kalifornie by se mohla stát jejich inkubátorem, odkud by se rozšířily do zbytku Spojených států. Boom hydraulického frakování při těžbě zemního plynu a ropy z břidlicových ložisek totiž znamená také velkou spotřebu vody na rozpraskávání vrtů. Tuto vodu pak těžaři z podzemí zase odčerpají.

Zatím funguje běžná praxe, že znečištěnou frakovací tekutinu těžaři vtlačí zpátky pod zem. Nicméně tyto praktiky se začínají setkávat s odporem. Jednak kvůli složení odpadních vod, jednak kvůli mikrozemětřesením, která vtlačování vody pod zem způsobuje.

Jan Stuchlík , redaktor E15


Zdroj: E15 on line, 10. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:04