Agris.cz - agrární portál

Italský šéfkuchař v Česku: Evidence tržeb zabije podezřele levné restaurace

11. 7. 2015 | iHNed.cz

* Riccardo Lucque vítá chystaný zákon o EET. Podle něj zdraží nebo zaniknou podezřele levné hospody.

* Připomíná, že v dalších zemích platí pro restaurace nižší DPH.

* Italský šéfkuchař dnes provozuje vedle michelinských podniků také levnější bistra.

  • Podnikat v české gastronomii není jednoduché, říká Riccardo Lucque, jeden z prvních italských šéfkuchařů, kteří se v tuzemsku usadili. Je tu "nesmyslně vysoké" DPH a hodně laciné konkurence.

    Druhý zmíněný faktor se ale může změnit, pokud bude v České republice zavedena povinná elektronická evidence tržeb. "Je tu řada malých rodinných hospod, které se snaží být levné. Domnívám se ale, že chystaný zákon je vymaže z trhu," říká Riccardo Lucque, který v Česku dnes vlastní pražské "michelinské" restaurace Aromi a Finestra a síť cenově dostupnějších bister zvaných La Bottega.

  • Tvůrci zákona o evidenci tržeb chtějí tuto povinnost od Nového roku uvalit na restaurace a hoteliéry, teprve v dalším kole na obchodníky. Od opatření si slibují přivedení až 12 miliard korun do státního rozpočtu.

    Důsledkem zavedení evidence tržeb podle Itala bude také nárůst cen jídel v restauračních zařízeních. "Řada provozovatelů bude nucena zdražit a začít platit daně," říká Lucque. "Podle mého názoru ale stojí stravování v českých hospodách velmi málo peněz," podotýká.

    Rodák z přímořského regionu Marche může srovnat gastronomický byznys nejen s Itálií, ale také s Anglií, kde dříve dělal šéfkuchaře pěti italských restaurací.

    Pokud jde o evidenci tržeb, například v Itálii platí přísná kontrola. Hospodští tu ale platí nižší (10%) DPH. Za prohřešky tam nicméně padají přísné sankce a za nepřevzetí účtenky od obchodníka tu mohou být pokutováni i zákazníci. Byznysu italského podnikatele se prý opatření nedotkne. "Pro mě se nic nemění, mám štěstí, že už nyní mám ceny nastavené tak vysoko, abych mohl prodávat kvalitní produkty," tvrdí Ital.

    I Lucque ale musel postupem svého podnikání slevit z úrovně luxusní gastronomie. Aby vydělával v Česku peníze, po michelinských restauracích se před třemi lety rozhodl přijít s podniky se střízlivým dřevěným posezením, kde se servírují italské těstoviny, saláty a ryby za dostupnější ceny. A lidé se sem nebojí přijít za jakoukoli příležitostí. Takzvaných bister La Bottega má dnes šest.

    Lucie Hrdličková - redaktorka


Zdroj: iHNed.cz, 11. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:09