Agris.cz - agrární portál

Odchod lidí ze zemědělství se loni zpomalil

13. 7. 2015 | ČTK

V roce 2014 pracovalo v tuzemském zemědělství 102 tisíc lidí, což bylo o 1,4 procenta pracovníků méně než v předchozím roce. Vyplývá to z pracovní verze Zprávy o stavu zemědělství, kterou má ČTK k dispozici.

V roce 2013 ubylo v zemědělství 1,8 procenta lidí a v roce 2012 odešlo 3,8 procenta pracovníků. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána pomohlo stabilizaci lidí v rezortu i zastavení poklesu pěstebních ploch brambor a zeleniny. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je loňský pokles zaměstnanosti v oboru zanedbatelný.

"Větší stabilita zaměstnanosti znamená, že zemědělství nabývá v očích veřejnosti na významu a lidé se nebojí začít pracovat v tomto rezortu. Do zemědělských podniků se hlásí i velmi kvalifikovaní pracovníci," řekl ČTK Jordán. Pomohl také mírný nárůst (o 0,9 procenta) v chovech dojnic.

Věková skladba zemědělské populace je podle zprávy stále problematická. V posledním čtvrtletí loňského roku pracovalo v agrárním sektoru 43,8 procenta lidí ve věku mezi 45 a 59 lety. Více než třetinu tvoří lidé mezi třicítkou a 44 rokem věku. Více než jedenáctinu pracovníků představují zemědělci starší 60 let.

Zemědělské svazy, organizace i ministerstvo se snaží nalákat mladé lidi do agrárního sektoru. Letos se například konají Farmářské slavnosti, projekt Poznej svého farmáře, Selské slavnosti a další. "Rozjeli jsme projekt Zemědělství žije. Jenom v loňském roce se v jeho rámci uskutečnilo přes 40 akcí," popsal Pýcha.

Například v sobotu 18. července budou v pražském Národním zemědělském muzeu Letní slavnosti, kdy se očekává otevření muzejní farmy.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:27