Agris.cz - agrární portál

Predikce: Cena mléka v srpnu ještě klesne

13. 7. 2015 | ČTK

Pokles cen mléka bude i v letních měsících nadále pokračovat. Podle predikce Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) se pokles průměrné výkupní ceny nezastaví ani v srpnu a ta by se mohla pohybovat okolo 7,60 Kč za litr. ČTK to sdělila vedoucí odboru Agrárního trhu ÚZEI Iveta Bošková.

"Jedná se o průměrnou cenu. Samozřejmě lokální ceny se liší podle jednotlivých mlékáren i chovatelů dojnic," doplnila s tím, že ústav bude predikci na září zpracovávat během následujících dvou týdnů.

Podle nejnovějších údajů ministerstva zemědělství činila letos v květnu průměrná výkupní cena mléka 7,76 Kč za litr. Proti dubnu to bylo o 0,39 Kč na litr méně, v meziročním srovnání činil pokles 1,85 Kč na litr.

Ministerstvo zemědělství se snaží farmářům pomoci. Na rok 2016 hodlá vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši ještě bude muset schválit Evropská komise.

MZe v minulém týdnu informovalo o podpoře životních podmínek (welfare) dojnic, letos mohou farmáři z Programu rozvoje venkova získat 473 milionů korun. Až do roku 2020 budou navíc moci získat zemědělci až 456 milionů korun na podporu pěstování bílkovinných plodin v případě, že bude spjatá s živočišnou výrobou. Zvažuje se také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.

Sektor v posledních měsících sužují nízké výkupní ceny. Problémy částečně způsobilo ukončení režimu mléčných kvót, ale také přebytek mléka v rámci EU, za který mimo jiné mohou i ruské sankce.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 15:14