Agris.cz - agrární portál

Likérce Granette & Starorežná v pololetí vzrostly tržby o 11 pct

14. 7. 2015 | ČTK

Společnost Granette & Starorežná Distilleries, druhý největší výrobce lihovin v zemi, v prvním pololetí zvýšila tržby včetně spotřební daně meziročně o 11 procent na 650 milionů korun. ČTK to dnes řekl generální ředitel likérky Pavel Kadlec. Loni tržby prostějovské likérky při započtení spotřební daně vzrostly o šest procent na 1,342 miliardy korun.

"Jde o velmi dobrý výsledek. Růstu si vážíme i vzhledem k tomu, že pokračuje snižování profitability značek, a to vlivem tlaku obchodních řetězců na neustálé navyšování obchodních podmínek a dodatečných požadavků nad rámec uzavřených dohod," komentoval pololetní výsledky likérky Kadlec.

Tuzemský trh lihovin, kterému v roce 2012 zasadila tvrdou ránu metanolová aféra, je už podle Kadlece poměrně stabilní a některé jeho části mírně rostou. Chování zákazníků ale začíná být nevypočitatelné. "Jsou poměrně citliví na akce a cenu. Rovněž jsou poměrně neloajální ke značkám," upozornil Kadlec, podle kterého prostějovská likérka kvůli tomu musí klást větší důraz na marketing a inovace.

Podle Kadlece klesl prodej lihovin v gastronomickém sektoru a naopak se zvýšil odbyt prostřednictvím obchodních řetězců. Likérka Granette & Starorežná zvýšila především prodej vodek a tuzemáku, což Kadlec částečně přisoudil tomu, že se podařilo potlačit nelegální výrobce alkoholu. Tržbám prostějovské likérky pomohly také novinky, jako jsou například ochucené vaječné likéry nebo produktová řada Hanácká.

Export se na celkových tržbách prostějovské likérky za vlastní výrobky loni podílel šesti procenty. Firma vyváží výrobky do více než dvou desítek zemí světa. Polovina exportu připadá na Slovensko. Nyní chce likérka výrazně zvýšit vývoz do Chile a celé Jižní Ameriky, kde poptávka po jejích likérech roste. Vedení podniku má v hledáčku také Čínu.

Společnost Granette & Starorežná Distilleries vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než stovka produktů, například Stará myslivecká, Starorežná či Hanácká vodka. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2015





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:25